Obrovská prehra a strata dôveryhodnosti. Fico hovorí o zlyhaní NATO a USA

TA3 TASR
16.8.2021 14:03

Situácia v Afganistane je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Chaotické sťahovanie armád NATO a spojeneckých vojsk z Afganistanu bude mať podľa nezaradeného poslanca parlamentu Petra Kmeca nedozerné následky na migračnú krízu.

Fico pre referendum ostro kritizoval prezidentku. Hlava štátu reagovala
TASR/Jaroslav Novák

"Líbya, Irak, Afganistan a ďalšie krajiny, všade tam, kde sa USA rozhodli šíriť svoje predstavy o slobode a demokracii, všade zostali ruiny a plné vrecká amerických zbrojoviek," skonštatoval na sociálnej sieti Fico s tým, že USA ukončili svoje vojenské pôsobenie v Afganistane, lebo nič nedosiahli. "Taliban získal celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov. Je to obrovská prehra a strata dôveryhodnosti USA. Afganistan čaká buď občianska vojna, alebo, čo je pravdepodobnejšie, tvrdý islamský diktát a poriadok Talibanu," doplnil.

Kmec, ktorý pôsobí v mimoparlamentnom Hlase-SD, upozornil, že v Európe budeme čeliť ďalšej diskusii o kvótach. Afganistan a chaos v krajine podľa neho napovedá o tom, že koncept liberálnej demokracie ako vývozného artiklu do štátov s inou civilizačnou kultúrou zlyhal. "Rýchlosť, akou padol prozápadný afganský režim, a pasivita ozbrojených zložiek svedčí o tom, že sme tvorili neživotaschopný systém, ktorý bol vnútorne a mocensky slabý," pripomenul na sociálnej sieti.

Kmec hovorí o migračnej kríze

"Je najvyšší čas začať sa pripravovať na najhoršie krízové situácie, ktoré začnú prichádzať z veľmi nestabilnej oblasti Stredného východu. Migračná vlna bude jednou z nich, ale zďaleka nebude jedinou krízou, ktorá postihne európsky kontinent," podotkol Kmec.

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu 15. augusta bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Mnoho západných štátov v Kábule uzavrelo svoje ambasády a evakuuje odtiaľ svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok