Najmenej veria vakcínam tí s najnižším vzdelaním, lotéria nepomôže. Čo ukázal prieskum?

TA3
16.8.2021 10:23

Strana SaS si dala vypracovať prieskum o postoji občanov k očkovaniu. Na tlačovej besede o výsledkoch prieskumu a stratégii očkovania na Slovensku vystúpili predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a minister školstva Branislav Gröhling.

"V SaS sme si dali urobiť prieskum, čo si o očkovaní ľudia reálne myslia," informovala Cigániková s tým, že za očkovanie je vyše 66 percent ľudí, váha s ním približne 11 percent. Odporcov očkovania je len pätina, čiže menšinová skupina ľudí.

Podľa prieskumu najviac vakcínam veria vysokoškolsky vzdelaní ľudia a najmenej tí s najnižším vzdelaním, respektíve bez maturity. Ľudia sa boja najmä toho, že vakcíny sú vyvinuté prirýchlo, boja sa vedľajších účinkov, pričom z tých má obavy paradoxne najmä mladšia veková skupina tridsiatnikov. "Problémom je zlá informovanosť či neinformovanosť," zhrnula Bittó Cigániková. Ako ukázal prieskum, ľudia sa dávajú očkovať bez ohľadu na odmenu, lotéria zaujíma najmä tých, ktorí sa už zaočkovali. Nie je teda pre ľudí veľkou motiváciou.

Droba vysvetlil, že najpozitívnejší prístup k očkovaniu mali podľa prieskumu voliči Progresívneho Slovenska, SaS a KDH. Najslabšie sú na tom ľudia, ktorí volia Smer, ĽSNS či Republiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok