Cvičenie s mejkapom škodí pokožke. Najhoršie dopadnú ženy s namaľovanými očami

TA3/bd
16.8.2021 09:10

Zabudli ste sa po večernom kardiu odmaľovať? Vaša pokožka na to určite nezabudla, aj preto ste si na čele našli úplne nové akné. Vaša pleť pravdepodobne zareagovala na kombináciu potu a mejkapu.

Cvičenie s mejkapom škodí pokožke. Najhoršie dopadnú ženy s namaľovanými očami
Pixabay

Upchaté póry

Pot otvára póry a umožňuje baktériám a znečisťujúcim látkam ich upchatie. Ak sa chystáte na ľahkú prechádzku alebo strečing, možno si pred cvičením nanesiete aspoň základný mejkap. A prečo nie, poviete si. Ale akékoľvek cvičenie vyvolávajúce pot si vyžaduje otvorené póry.

Keď cvičíte, vaša vnútorná teplota stúpa, čo spôsobuje, že sa telo potí v snahe zostať v pohode. Teplo otvára malé póry po celej koži, ktoré sú zodpovedné za uvoľňovanie tuku a potu. Akonáhle sa póry otvoria, môžu sa upchať baktériami alebo škodlivinami, ktoré sú na vašej koži. Upchané póry spôsobujú začervenanie a podráždenie v závislosti od toho, ako citlivá je vaša pokožka.

mejkap Pixabay

Pridajte mejkap do tohto stavu a zvyšujete pravdepodobnosť výskytu týchto nepriaznivých účinkov, pretože mejkap vie pokožku udusiť a zablokovať potné žľazy, zachytávať špinu a iné dráždivé látky v póroch. Aj póry na krku, rukách, hrudníku a hornej časti chrbta sa môžu upchať a podráždiť, a preto sa niektorým ľuďom po cvičení môže objaviť akné aj na iných častiach tela.

Vzhľadom na povahu cvičenia to nie je príliš šokujúce. Koniec koncov, ako často sa ocitnete v posilňovni, kde ležíte na spoločných podložkách? Zdieľané zariadenie plné potu a baktérií spôsobuje akné. Je dôležité, aby ste zariadenie dezinfikovali pred a po použití. Pokiaľ v posilňovni nemáte k dispozícii čisté uteráky alebo papierové utierky, použite aspoň utierku na tvár, ale umývanie tváre po cvičení je najlepší spôsob, ako vyčistiť pokožku.

cvicenie Pixabay

Prepuknutie akné

Umyte si tvár bezprostredne po cvičení, aby ste minimalizovali svoje šance na prepuknutie akné. Aj tu je často užitočné dvojité čistenie, odličovacím prostriedkom na báze oleja a potom obyčajnou vodou. Aby ste predišli akné na tele, nájdite si také športové oblečenie, ktoré je ľahké a priedušné. Iné druhy oblečenia, ktoré nie sú vhodné na cvičenie, môžu spôsobiť, že sa akné darí, pretože má tendenciu zachytávať teplo a pot na koži. Hľadaj teda ľahšie vrstvy, ktoré môžu pomôcť odvádzať pot z tela.

Baktérie na koži

Póry upchaté mejkapom a akné, bohužiaľ, idú väčšinou ruka v ruke. Baktérie rastú v potných žľazách pomerne rýchlo. Zachytené baktérie môžu dokonca spôsobiť prasknutie upchatých pórov a infekciu ďalších oblastí tváre, čo vedie k rôznym druhom akné, ako sú biele bodky, čierne bodky a pupienky podobné cystám.

TIP: Čelo a líca môžu byť náchylnejšie na akné, pretože je tam väčšia hustota olejových žliaz.

akné Pixabay

Zvlhčovače a opaľovacie krémy

Ak je vaša pokožka citlivá a náchylná na podráždenie alebo vyrážky, používajte zvlhčovač, ktorý je hypoalergénny alebo bez parfumácie. Ak je pokožka mastná, posledná vec, ktorú chcete, je mastný zvlhčovač a opaľovací krém. Hľadaj radšej alternatívu na báze vody. Dávajte si tiež pozor na opaľovací krém, ak cvičíte vonku, mal by byť bez oleja.

Tip: Vždy používajte opaľovací krém, či cvičíte vonku alebo nie. Vyberajte si opaľovací krém s SPF 30 alebo vyšším.

cvicenie Pixabay

Podráždené oči

Oči a očné viečka sú dosť citlivou súčasťou tváre a počas cvičenia s mejkapom môžu ľahko sčervenať alebo sa podráždiť. Rovnako ako zvyšok tváre, aj viečka majú póry, ktoré sú zodpovedné za uvoľňovanie zdravých lubrikačných olejov.

Ak cvičíte s mejkapom, žľazy sa na očných viečkach môžu rovnako upchať, čo spôsobuje červenú a suchú pokožlku. Namaľované oči počas cvičenia môžu spôsobiť infekciu, ktorá sa vyvíja vo folikule mihalníc alebo slznej žľaze. Aj si všimnete akýkoľvek pupienok na viečku, neprepichujte ho, nechajte ho vyliečiť sa sám. Pred cvičením si vždy odmaľujte očné linky a riasy. Pot a teplo môžu spôsobiť, že sa začnú roztápať do oka, čo spôsobí veľké podráždenie.

mejkap Pixabay

Líčenie a cvičenie

Ak chcete, aby vaša pokožka vyzerala a cítila sa čo najlepšie, umyte si pred cvičením celú tvár, krk aj dekolt. Napriek tomu, že sú tieto výrobky trochu drahšie a ťažšie sa odstraňujú, vodeodolná maskara alebo očné linky minimalizujú podráždenie spôsobené potením.

  • Počas cvičenia sa čo najmenej dotýkajte tváre
  • Hneď po skončení cvičenia si umyte ruky 
  • Po príchode domov si umyte tvár čistiacim prostriedkom, ktorý zodpovedá vášmu typu pleti (mastnej, suchej alebo kombinovanej)
  • Udržiavajte si čisté vlasy, znížite pravdepodobnosť upchatia pórov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok