V Afganistane vládne chaos. Vyše 60 krajín adresovalo Talibanu výzvu, je medzi nimi i Slovensko

TA3 TASR
16.8.2021 08:28

Potom ako Taliban ovládol aj Kábul, vládne v Afganistane chaos. Americkí vojaci ráno na medzinárodnom letisku strieľali do vzduchu, aby odohnali tisíce zúfalých Afgancov, ktorí sa snažili vycestovať z krajiny. Islamistické hnutie však tvrdí, že boje sa už skončili. Nechcú byť izolovaní a chcú viesť dialóg o obavách zahraničných vlád. Z hlavného mesta ušiel doterajší prezident Ašraf Ghaní.

Medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi vyzvalo v nedeľu militantné hnutie Taliban, aby umožnilo bezpečný odchod všetkým Afgancom i cudzincom, ktorí chcú opustiť krajinu. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

"Afgancom a cudzincom, ktorí chcú odísť, to musí byť umožnené," uviedla v spoločnom vyhlásení zverejnenom americkým ministerstvom zahraničných vecí skupina viac ako 60 krajín. Afganský ľud si podľa nich zaslúži žiť v bezpečí a dôstojnosti a medzinárodné spoločenstvo je pripravené im pomôcť. 

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že "cesty, letiská a hraničné priechody musia zostať otvorené a v regióne musí byť zaistený pokoj". Podľa agentúry AFP sa v dokumente okrem iného píše, že "tí, ktorí majú v Afganistane moc a autoritu, nesú zodpovednosť za ochranu ľudských životov". Medzi signatármi vyhlásenia je okrem USA aj Rakúsko, Británia, Kanada, Nemecko, Španielsko či šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu bez boja obsadilo kľúčové mesto Džalalabad a vstúpilo do metropoly Kábul, kde podľa záberov televízie al-Džazíra jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Z Kábulu sa momentálne snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok