Zemetrasenie na Haiti má už takmer 1300 obetí, situácia sa môže podľa meteoslužby zhoršiť

TA3 TASR
16.8.2021 07:59

Počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 7,2, ktoré v sobotu zasiahlo karibskú ostrovnú krajinu Haiti, stúpol na najmenej 1297. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti tejto krajiny, zhruba 160 kilometrov západne od husto obývanej metropoly Port-au-Prince, ktorá bola zničená aj pri silnom zemetrasení v roku 2010. V meste Les Cayes, rovnako ako aj v iných ťažko postihnutých mestách na juhozápade Haiti, strávila v obavách pred dotrasmi po zemetrasení väčšina ľudí noc vonku pred svojimi obydliami, z ktorých mnohé sú poškodené či úplne zničené.

Podľa úradu civilnej ochrany krajiny bolo zničených zhruba 13.600 a poškodených viac ako 13.700 budov, pričom stovky ľudí uviazli pod troskami a viac ako 5700 obyvateľov utrpelo zranenia. Šéf civilnej ochrany Jerry Chandler uviedol, že záchranári pokračujú v pátraní po možných preživších tejto katastrofy. Podľa agentúry DPA úrady rozsah škôd stále vyhodnocujú.

Situácia by sa podľa americkej Národnej meteorologickej služby mohla v nasledujúcich hodinách zhoršiť, keďže podľa predpovedí by mala Haiti v pondelok večer alebo v utorok ráno zasiahnuť tropická búrka Grace. Hrozia tak prívalové dažde, ničivé povodne a následné zosuvy pôdy. Nové silné zemetrasenie je ďalšou pohromou pre Haiti, kde pri ničivých otrasoch v roku 2010 zahynulo podľa odhadov vyše 200.000 ľudí.    


Pomoc Haiti prisľúbili už Spojené štáty i mnohé ďalšie krajiny. Samantha Powerová, šéfka Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), na Twitteri v nedeľu napísala, že 65-členný tím na Haiti prinesie "špecializované nástroje, vybavenie a medicínske zásoby na pomoc pri pátracích operáciách". Dominikánska republika susediaca s Haiti oznámila, že do postihnutej krajiny pošle 10.000 potravinových dávok a lekárske vybavenie. Pomoc poskytli i Kuba a Ekvádor a prisľúbili ju i Mexiko, Čile, Argentína, Peru a Venezuela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok