Trávite leto viac vo vnútri ako vonku? Musíte sa natierať opaľovacím krémom tak či tak

TA3/bd
15.8.2021 14:00

Pokiaľ ide o bezpečnosť pred slnkom, prešli sme našťastie kus cesty od čias, keď bolo zvykom chodiť do solária, alebo sa opaľovať natretí iba s indulonou. Informácie o tom, že by ste mali mať opaľovací krém aj v interiéri sa môžu zdať bizarné, ale sú na mieste.

Trávite leto viac vo vnútri ako vonku? Musíte sa natierať opaľovacím krémom tak či tak
Pixabay

UV žiarenie zo slnka môže preniknúť do väčšiny domov a okien automobilov. To znamená, že aj keď ste za zatvorenými dverami, lúče svetla môžu poškodiť vašu pokožku. Ak vás pandémia koronavírusu presťahovala z kancelárie domov, je pravdepodobné, že doma trávite viac času, a doma určite krémovanie vynechávate. Čo sa však skutočne stane, ak vynecháte opaľovací faktor SPF, keď ste vo vnútri? 

Nebezpečné UV lúče

Existujú dva typy ultrafialového žiarenia: UVA a UVB. Každé z nich preniká do rôznych úrovní pokožky a ovplyvňuje rôzne štruktúry v koži. UVB lúče sa zameriavajú na povrchové vrstvy pokožky. Poškodzujú jej DNA, sú primárnou príčinou spálenia od slnka a spôsobujú väčšinu rakoviny kože.

INFO: Pobyt vo vnútri ponúka iba čiastočnú ochranu pred slnkom.

slnko Pixabay

Dobrá správa je, že okenné sklo filtruje tieto smrtiace UVB lúče. Nie príliš dobrá správa hovorí o tom, že okná nie sú účinné pri blokovaní lúčov UVA, ktoré prenikajú do hlbších vrstiev pokožky. Až 70 percent lúčov UVA sa prenáša cez sklo. UVA žiarenie je zodpovedné nielen za rakovinu kože, ale aj za degradáciu kolagénu, ktorá má za následok fotostarnutie.

Tieto lúče prenikajú do pokožky, poškodzujú kolagén a elastín a spôsobujú zrýchlené starnutie. Zamyslite sa nad vašim ochabnutím kože, vráskami a hyperpigmentáciou, odkiaľ sa vzala, keď ani nechodíte vonku po slnku.

pocitac Pixabay

Škodlivé interiérové osvetlenie 

Nielen slnečné svetlo predstavuje nebezpečenstvo pre vašu pokožku. Modré svetlo zo stropných diódových svetiel a elektronických zariadení (ako je telefón, prenosný počítač a televízia) môže tiež spôsobiť problémy.

Preniká do pokožky, zvyšuje tvorbu voľných radikálov, ktoré rozkladajú kolagén a elastín, čo vedie k predčasnému starnutiu. Už jedna hodina pôsobenia modrého svetla môže spôsobiť poškodenie pokožky. Takže áno, aj vo vnútri by ste mali používať opaľovací krém. Mali by ste si ho natierať na celú nekrytú pokožku, nie iba na tvár.

kremy opalovanie Pixabay

Na druhu opaľovacieho krému, ktorý používate, záleží, a preto sa zamerajte na širokospektrálny opaľovací krém s SPF najmenej 30, ktorý blokuje lúče UVB aj UVA a ponúka čiastočné krytie proti modrému svetlu. Opaľovacie krémy obsahujúce oxid železitý poskytujú ešte lepšiu ochranu pred modrým svetlom, a preto sa odporúčajú pre ľudí s poruchami hyperpigmentácie.

Viac spôsobov, ako chrániť pokožku v interiéri

Vyhýbanie sa priamemu slnečnému žiareniu zníži expozíciu UVA. Ak slnečné lúče prúdia oknom, zatvorte žalúzie alebo sa presuňte na iné neosvetlené miesto, kým sa slnko samé po oblohe presunie.

opalovanie Pixabay

Aby ste zabránili škodlivým účinkom modrého svetla, zvoľte radšej žiarovky označované ako „studené biele“ alebo „denné svetlo“. Zvážte kúpu filtra modrého svetla do počítača, aby ste obmedzili množstvo vyžarovaného modrého svetla, a stiahnite si aplikáciu na filtrovanie modrého svetla, ktorá tónuje obrazovku vášho telefónu a neutralizuje modré svetlo.

Na základe toho, čo teraz vieme, svetlo z elektronických obrazoviek a UVA žiarenie cez okno môže mať vplyv na vašu pokožku. Natieranie sa opaľovacím krémom vo vnútri je dosť dôležité pre to, aby ste zostali v bezpečí a nemuseli riskovať ani rakovinu kože, obzvlášť v dnešnej dobe, keď ľudia doteraz trávili viac času doma a nevychádzali často von.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok