Medzi obeťami či zranenými na Haiti by nemali byť Slováci, uviedol rezort zahraničia

TA3 TASR
15.8.2021 11:52

Medzi obeťami alebo zranenými v dôsledku zemetrasenia na Haiti by nemali byť žiadni občania Slovenskej republiky. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga s tým, že v súvislosti so zemetrasením rezort nekontaktoval žiaden občan SR.

"Medzi obeťami alebo zranenými by nemali byť žiadni občania SR. Sme však v kontakte s miestnymi úradmi. V súvislosti s touto udalosťou nás nekontaktoval žiadny občan SR," skonštatoval Tomaga.

Najmenej 304 obetí na životoch si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré v sobotu (14. 8.) zasiahlo karibskú ostrovnú krajinu Haiti. Po otrasoch s magnitúdou 7,2 hlásia tiež 1800 zranených a zničenie stoviek domov.

K zemetraseniu došlo v juhozápadnej časti najchudobnejšej krajiny západnej hemisféry, asi 125 kilometrov západne od husto obývanej metropoly Port-au-Prince. Otrasy takmer zrovnali so zemou niektoré mestá a vyvolali tiež zosuvy pôdy, ktoré sťažujú záchranné práce. Do sobotňajšieho večera na ostrove zaznamenali šesť dotrasov s magnitúdou nad 5,0 a deväť nad 4,0.

Nové silné zemetrasenie je ďalšou pohromou pre Haiti, kde pri ničivých otrasoch v roku 2010 zahynulo podľa odhadov vyše 200.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok