Nicholsonová chce umožniť matkám bezplatnú sterilizáciu

TA3, TASR
29.10.2012 09:50

Matky, ktoré majú minimálne štyri deti, alebo matky staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi, by mali mať nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú predstavila poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS).

Nicholsonová chce umožniť matkám bezplatnú sterilizáciu
SITA

Zmena má znížiť počet potratov

Zákrok sa má podľa právnej normy plne uhrádzať z verejného zdravotného poistenia. Nicholsonová sa domnieva, že táto zmena môže znížiť počet potratov. "Trendy ukazujú, že čím liberálnejší je prístup, tým menšie je množstvo interrupcií," povedala pred časom Nicholsonová. Súčasnému stavu poslankyňa vyčíta privysoké ceny za sterilizácie, ktoré sa podľa jej slov pohybujú od 300 do 500 eur, v súkromných zdravotníckych zariadeniach sú ešte vyššie.

V súčasnosti možno vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie.

Porozumenie a súhlas vyjadrí pacient podpisom pod písomný informovaný súhlas. Od okamihu podpisu informovaného súhlasu do vykonania zákroku musí potom ešte uplynúť minimálne 30 dní, počas ktorej možno informovaný súhlas odvolať.

Nicholsonovej novela zachováva súčasné nastavenie podmienok na vykonanie sterilizácie, ktorá bude aj naďalej vykonávaná výlučne na základe písomnej žiadosti. Nemení sa ani lehota, keď od podpisu informovaného súhlasu po zákrok musí uplynúť minimálne 30 dní. Podľa právnej normy bude musieť byť pri podpise informovaného súhlasu prítomný aj iný zdravotnícky pracovník, ako napríklad ošetrujúca zdravotná sestra.

Osoba, ktorá sa rozhodne podstúpiť dobrovoľnú sterilizáciu, bude môcť požiadať o prítomnosť ďalšieho svedka na základe vlastného výberu. Poskytovateľ bude povinný tejto osobe umožniť prítomnosť pri podpise informovaného súhlasu.   Poslankyňa zároveň vysvetľuje, že v súčasnosti je priemerná pôrodnosť v Slovenskej republike na jednu ženu približne 1,4 dieťaťa.

"Predkladaný návrh nebude mať vplyv na kontinuálne sa znižujúci trend pôrodnosti, práve z dôvodu, že bezplatná sterilizácia bude prístupná len osobám, ktoré majú minimálne štyri deti, resp. pre osoby staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi," tvrdí. Nicholsonová svoj návrh nechcela orientovať na bezplatnú hormonálnu antikoncepciu z dôvodu, že s jej užívaním bývajú zväčša praktické problémy a z toho vyplývajúce zdravotné riziká.

Uhliarik: Sterilizácia nie je kúpa zlých šiat

Sterilizácia je nezvratný proces a muž alebo žena už na 99,9 percenta nikdy nebudú mať deti. V dnešnej rozprave to vyhlásil exminister zdravotníctva, lekár a poslanec KDH Ivan Uhliarik, podľa ktorého KDH novelu nepodporí a k rovnakému postoju vyzval aj ostatných poslancov.

"Sterilizácia nie je kúpa zlých šiat alebo voľby, ktoré sa opakujú každé štyri roky. Tu už nejde rozhodnutie zmeniť. Akékoľvek rozhodnutie, ktoré urobí človek v danom momente, sa môže po nejakom čase ukázať ako životný omyl alebo životná tragédia. Vy ste nikdy nezmenili názor v zásadných životných postojoch?" pýtal sa Uhliarik Nicholsonovej.

Tvrdí, že ľudia menia svoje názory a aj tu by sa našli muži alebo ženy, ktorí by zmenili názor a považovali svoje rozhodnutie za chybu. "Čo potom? Majú vás navštíviť a vy im poviete, že si to na budúce majú lepšie rozmyslieť?" pýtal sa opäť.

Nicholsonovej tiež odkázal, že hovorí o rizikách hormonálnej antikoncepcie, ale o medicínskych rizikách sterilizácie nie, napriek tomu, že reálne existujú. Tiež upozornil, že u Rómov je neplodná žena pokladaná za menejcennú a okolie ju neakceptuje. "Nemyslíte si, že by sa takýmto návrhom urobilo viac škody ako úžitku?" vyhlásil.

Uhliarik zároveň poukázal na to, že na trhu sú mnohé antikoncepčné prostriedky s dlhodobým účinkom, ako napríklad vnútromaternicové teliesko, ktoré stojí 160 eur na štyri roky. "Navyše je to dočasná antikoncepcia, nie trvalá," odkázal.

Líder SaS Richard Sulík reagoval, že z Uhliarikovho vystúpenia mal dojem, akoby boli sterilizácie dnes zakázané a SaS bojovala za ich povolenie. "Ony ale existujú a kto to chce dnes využiť, tak to využiť môže, len ho to stojí peniaze. My navrhujeme, aby ženy, ktoré peniaze na to nemajú, aby aj ony mali k dispozícii slobodu rozhodnutia. Je to nezvratný proces, ale podobne nezvratný je aj ten, keď má matka desať detí a zistí, že toľko mať nechcela," odkázal.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity a poslanec OĽaNO Peter Pollák potvrdil Uhliarikove slová, že neplodná žena v rómskej komunite môže byť terčom útokov a môže mať obrovský problém v ďalšom živote. "Ja skôr uprednostňujem antikoncepciu pred sterilizáciou, preto budem proti tomuto návrhu," deklaroval.

Nicholsonová zdôraznila, že Uhliarik nie je gynekológ a ona konzultovala práve s týmito odborníkmi, ktorí "šmahom ruky jeho argumenty zotrú". Podľa jej slov bol Uhliarik vo svojom vystúpení tendenčný. "Vidíte niekde v mojom návrhu, že ideme niekoho motivovať k sterilizáciám? My ideme niekomu platiť? My hovoríme o dobrovoľných sterilizáciách," konštatovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok