Silné zemetrasenie na Haiti si vyžiadalo najmenej 29 obetí

TA3 TASR
14.8.2021 20:08

Najmenej 29 ľudí prišlo o život pri zemetrasení s magnitúdou 7,2, ktoré v sobotu ráno zasiahlo západné pobrežie Haiti.

 Jerry Chandler, šéf miestnej civilnej ochrany, pre AP povedal, že počet obetí dosiahol 29. Úrady do postihnutej oblasti vyšlú tímy záchranárov, aby vykonávali pátracie a záchranné operácie. Haitský premiér Ariel Henry na Twitteri oznámil, že zemetrasenie spôsobilo straty na životoch a škody na majetku v rôznych častiach krajiny. Ľudí vyzval, aby sa zjednotili a tak čelili tejto "dramatickej situácii". Premiér pre celú krajinu na mesiac vyhlásil núdzový stav.

Geologická služba Spojených štátov uviedla, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 12 kilometrov severovýchodne od oblasti Saint-Louis du Sud v hĺbke desiatich kilometrov.

Otrasy podľa AP pocítili aj ľudia v hlavnom meste Port-au-Prince, ktoré je od epicentra vzdialené približne 125 kilometrov. Zemetrasenia a hurikány sú na Haiti pomerne časté, píše AP. V roku 2010 túto ostrovnú krajinu zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7.0, ktoré usmrtilo podľa odhadov viac ako 200.000 ľudí a státisíce ďalších utrpeli zranenia. Veľká časť Port-au-Prince i okolitých miest sa premenila na trosky a vyše jeden a pol milióna ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok