Americké pobrežie sa pripravuje na superbúrku Frankenstorm

TA3, TASR
29.10.2012 07:47

Hurikán Sandy by mal podľa odborníkov zasiahnuť východné pobrežie Spojených štátov v utorok ráno. Jeho deštrukčná trasa zahrňuje aj New York a metropolu Washington. Prudký vietor, lejaky a povodne priamo zasiahnu životy viac ako 50-tich miliónov ľudí.

Americké pobrežie sa pripravuje na superbúrku Frankenstorm
SITA

V New Yorku od nedele večera nepremáva hromadná doprava vrátane metra. Starosta viac ako osemmiliónového mesta Michael Bloomberg nariadil, aby školské zariadenia zostali v pondelok zatvorené a taktiež nariadil preventívnu evakuáciu desiatok tisíc ľudí z nízko položených oblastí.

Mesto pre nich pripravilo desiatky záchytných centier, pričom na poriadok by mali dohliadať stovky vojakov. Evakuácie nariadili aj úrady v štátoch Delaware a New Jersey, v ďalších piatich štátoch Connecticut, Maryland, Massachusetts, Pennsylvánia, Virgínia a v hlavnom meste Washington vyhlásili mimoriadny stav.

Svojich krajanov pred podcenením situácie varoval aj prezident Barack Obama.Ten rovnako ako jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney musel pre hurikán zrušiť viaceré predvolebné mítingy pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Obavy z vyčíňania hurikánu donútili úrady výrazne obmedziť aj leteckú dopravu pozdĺž celého východného pobrežia. Zrušené boli tisíce letov vrátane pravidelných liniek európskych leteckých spoločnosti do New Yorku a Washingtonu. Zrušené budú aj lety vnútroštátnej dopravy. Letiská by mali síce zostať otvorené, no ich predstavitelia okrem rušenia letov varujú pred veľkými meškaniami.

Sandy by sa navyše mal v utorok skombinovať so studeným frontom z Kanady a vytvoriť tak obávaný systém, ktorí pomenovali Frankenstorm. Jeho vznik totiž s najväčšou pravdepodobnosťou bude kolidovať s 31. októbrom, teda so známym sviatkom Halloween, anglosaským sviatkom v predvečer Sviatku všetkých svätých. Odhaduje sa, že by dokonca mohlo ísť o najhoršiu búrku za uplynulých sto rokov v USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok