Česi zvolali krízový štáb. Obávajú sa o svojich diplomatov v Kábule

TA3 TASR
14.8.2021 08:41

Šéf českého rezortu diplomacie Jakub Kulhánek na sobotu zvolal krízový štáb svojho ministerstva. Chce riešiť situáciu českých diplomatov v Kábule, ale aj osud miestnych spolupracovníkov. Oznámilo to české Ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter.

Česi zvolali krízový štáb. Obávajú sa o svojich diplomatov v Kábule
TASR/AP ilustračné

"Vzhľadom na dynamicky sa vyvíjajúcu situáciu v Afganistane a prísnym bezpečnostným opatreniam, nemôžeme zatiaľ oznamovať podrobnosti o ďalšom pôsobení českej ambasády v Kábule. Avšak uisťujeme, že bezpečnosť zamestnancov našej ambasády aj našich spolupracovníkov je pre nás na prvom mieste. V tejto chvíli nemôžeme zverejňovať kroky, ktoré robíme na ich ochranu," uviedlo MZV ČR v piatok na Twitteri.

Český portál Novinky.cz informoval o tom, že afganskí tlmočníci pomáhali okrem diplomatov aj českým vojakom pôsobiacim v krajine. Podľa českého ministerstva obrany by im mala byť ponúknutá finančná pomoc. Nie je ale vylúčený ani ich presun do ČR. Hrozí totiž riziko, že títo Afganci budú označení za zradcov a pri súčasnom postupe militantného hnutia Taliban hrozí, že prídu o život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok