Sme znepokojení vysokou mierou násilia Talibanu, vyhlásil generálny tajomník NATO

TA3 TASR
13.8.2021 20:43

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg zvolal v piatok popoludní mimoriadne zasadnutie veľvyslancov členských krajín NATO, ktoré bolo venované súčasnej situácií v Afganistane, kde hnutie Taliban obsadzuje čoraz rozsiahlejšie oblasti krajiny.

Sme znepokojení vysokou mierou násilia Talibanu, vyhlásil generálny tajomník NATO
TASR/AP (ilu)

Spojenci mimoriadne rokovali

Stoltenberg pre piatkové rokovania v Bruseli prerušil svoju dovolenku a vrátil sa do centrály NATO. "Spojenci sa dnes stretli na rokovaní Severoatlantickej rady, aby konzultovali situáciu v Afganistane. Pokračujeme v hodnotení vývoja v teréne a sme v neustálom kontakte s afganskými úradmi a zvyškom medzinárodného spoločenstva," uviedol Stoltenberg po skončení zasadnutia.

Ústrednou témou rokovaní bola evakuácia diplomatov a civilistov z Afganistanu. V tejto súvislosti sa riešila aj otázka zabezpečenia medzinárodného letiska v Kábule, povedal pre agentúru AFP nemenovaný západný diplomat.

Šéf Aliancie uviedol, že spoločným cieľom spojencov je čo najviac podporovať afganskú vládu a miestne bezpečnostné sily. "Bezpečnosť nášho personálu je prvoradá. NATO bude udržiavať svoju diplomatickú prítomnosť v Kábule a bude sa podľa potreby naďalej prispôsobovať situácii," vysvetlil Stoltenberg.

Podľa jeho slov sú členské krajiny NATO "hlboko znepokojené" vysokou mierou násilia spôsobeného ofenzívou Talibanu vrátane útokov na civilistov, cieleného zabíjania a správ o iných prípadoch závažného porušovania ľudských práv. Taliban musí podľa Stoltenberga pochopiť, že medzinárodné spoločenstvo jeho vládu neuzná, ak sa vlády v Afganistane zmocní za pomoci násilia. Aliancia je – ako uviedol – aj naďalej odhodlaná podporovať politické riešenie konfliktu v tejto krajine.

Na letisku rozmiestnia vojakov

Americká vláda vo štvrtok spojencov z NATO informovala o rozmiestnení 3000 vojakov na letisku v Kábule s cieľom zabezpečiť evakuáciu časti personálu veľvyslanectva USA v Afganistane. Washington sa rozhodol zmenšiť svoj diplomatický personál v dôsledku rýchleho postupu jednotiek Talibanu, ktoré ovládajú už približne dve tretiny krajiny.

Talibovia sa v piatok po dobití mesta Puli Alam, správneho centra východoafganskej provincie Lógar, ocitli len 50 kilometrov od Kábulu. Podľa AFP sa aj Spojené kráľovstvo rozhodlo prijať podobné opatrenie ako Washington, a v Afganistane dočasne nasadí okolo 600 vojakov na podporu odchodu britských občanov z krajiny. Každý členský štát NATO už plánuje evakuáciu diplomatických zamestnancov a svojich občanov nachádzajúcich sa v Afganistane.

Pod kontrolou vládnej moci sú spomedzi významnejších miest už len Kábul, Mazáre Šaríf a Džalálabád. Taliban odštartoval svoju úspešnú ofenzívu v máji, keď sa začalo sťahovanie vojakov USA a NATO z Afganistanu. Ukončené má byť do 31. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok