Lesné požiare neďaleko Ríma postupujú. Desiatky obyvateľov evakuovali

TA3 TASR
13.8.2021 14:39

Desiatky obyvateľov oblastí ležiacich približne 40 kilometrov východne od talianskeho hlavného mesta Rím museli v piatok opustiť svoje domovy pre postupujúci lesný požiar. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych hasičov.

Namerali takmer 49 stupňov

Oblasti južného Talianska sužujú v posledných týždňoch lesné požiare. Plamene pustošia lesy na území Kalábrie, ktoré tvorí špičku talianskej "topánky", ako aj na ostrovoch Sicília a Sardínia.Reuters pripomína, že na juhovýchode Sicílie v stredu vystúpila teplota na takmer 49 stupňov Celzia. Podľa médií ide o najvyššiu teplotu, aká bola dosiaľ v Európe zaznamenaná.

Horúčavy sa teraz presúvajú smerom na sever. Cez noc evakuovali 25 rodín v dôsledku požiaru, ktorý sa rozšíril v prírodnej rezervácii Monte Catillo neďaleko mesta Tivoli, uviedli hasiči. Pred plameňmi evakuovali aj približne 30 obyvateľov zariadenia pre chudobné deti a siroty.

Požiare vypukli cez noc tiež v blízkosti mesta Otranto v juhotalianskej Apúlii. Neďaleké prímorské letovisko pre dym evakuovali a pobrežnú cestu smerujúcu z Otranta na juh uzavreli.

Taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok prisľúbil finančnú pomoc komunitám zasiahnutým požiarmi, ako aj akčný plán na obnovu lesných oblastí a zvýšenie odolnosti talianskeho vidieka voči prírodným katastrofám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok