Smutné výročie. Pred 60 rokmi začali so stavbou Berlínskeho múru

TA3
13.8.2021 13:02

Nemecko si v piatok pripomína 60 rokov od výstavby berlínskeho múru. Železná opona si za necelých 30 rokov svojej existencie vyžiadala najmenej 140 obetí. Betónová stena padla koncom roku 1989.

Výročie si pripomenula aj Merkelová

Pri príležitosti 60. výročia výstavby Berlínskeho múru, si nemecká kancelárka Angela Merkelová spomína predovšetkým na tých, ktorí prišli o život v jeho tieni. V piatok to uviedol hovorca spolkovej vlády Steffen Seibert, informovala agentúra DPA. Merkelová si podľa neho pripomenula aj tých, ktorí boli uväznení a týraní vo väzniciach po neúspešných pokusoch o útek.

"Dnešné výročie je tiež príležitosťou pripomenúť si odvahu všetkých občanov Nemeckej demokratickej republiky (NDR), ktorí sa nenechali ukrátiť o svoj sen a aj za múrom a ostnatým drôtom snívali o mierumilovnej revolúcii v roku 1989," povedala nemecká kancelárka, ktorá sama žila vo vtedajšom NDR.

Obete represií si v nemeckom meste Postupim pripomenul aj šéf konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a jeden z kandidátov na post kancelára Armin Laschet. "Plakal som od radosti z toho, čo som videl v televízii," povedal Laschet na margo pádu Berlínskeho múru, najznámejšieho symbolu studenej vojny, ktorý rozdeľoval nemeckú metropolu vyše 28 rokov. Z ostnatého a betónového zovretia sa Berlín dostal až 9. novembra 1989. Pri pokuse o prekonanie približne 155 kilometrov dlhého a 360 centimetrov vysokého múru zahynulo v Berlíne minimálne 140 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok