Zoznam chorôb z nedostatku bielkovín je strašidelný. Toto si nikto nezaslúži

TA3/bd
13.8.2021 09:00

Proteíny sú látky, ktoré sú súčasťou buniek, tkanív a orgánov v celom tele. Ich nedostatok je bežný u ľudí, ktorí žijú v rozvojových krajinách a u starších ľudí, ktorí nemajú prístup k výživným potravinám. Nedostatok bielkovín postihuje aj ľudí, ktorí sa narodili s genetickou poruchou na produkciu určitých bielkovín, a ľudí s chorobami, ktoré spôsobujú stratu chuti do jedla a rozpad svalov.

Zoznam chorôb z nedostatku bielkovín je strašidelný. Toto si nikto nezaslúži
Pixabay

Marazmus

Marazmus (nutričný marazmus) je choroba spôsobená vážnym nedostatkom bielkovín a kalórií, ktorá postihuje dojčatá a veľmi malé deti, spôsobuje chudnutie a dehydratáciu. Môže prerásť do hladovania a spôsobiť smrteľné prípady spôsobené nedostatkom základných živín. Ľudia s marazmom sú kostnatí s malým množstvom svalového tkaniva.

deti podvýživa Pixabay

Kwashiorkor

Kwashiorkor (edematózna podvýživa) je choroba spôsobená vážnym nedostatkom bielkovín v strave, ktorá obsahuje kalórie väčšinou zo sacharidov, ako sú sladké zemiaky, ryža a banány. Obyčajne postihuje staršie deti. Ľudia s kwashiorkorom sú v oblasti brucha nafúknutí kvôli zadržiavaniu tekutín. Medzi bežné príznaky patrí únava, podráždenosť, hnačka, spomalený rast a zhoršené duševné zdravie.

chudnutie Pixabay

Nedostatok bielkovín C a S

Nedostatky týchto proteínov sú dedičné stavy, spôsobujú abnormálne zrážanie krvi. Nedostatok proteínu C sa vyskytuje asi u 1 z 300 ľudí. Nedostatok bielkovín S postihuje 1 z 20 000 ľudí. Príznaky týchto nedostatkov zahŕňajú začervenanie, bolesť, citlivosť alebo opuch v postihnutej oblasti. Ľudia s týmto nedostatkom by si mali dávať pozor na činnosti, ktoré zvyšujú riziko vzniku krvných zrazenín, ako je dlhé sedenie, odpočinok v posteli a dlhodobé cestovanie v autách a lietadlách. Nedostatok proteínu S spôsobuje ischemickú cievnu mozgovú príhodu.

kostra Pixabay

Kachexia

Kachexia je stav, ktorý zahŕňa nedostatok bielkovín, vyčerpanie kostrového svalstva a zvýšenú rýchlosť degradácie bielkovín. Spôsobuje chudnutie, je spojená s rakovinou, AIDS, chronickým zlyhaním obličiek, chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a reumatoidnou artritídou.

INFO: Pacienti s malígnym nádorovým ochorením žalúdka, hrubého čreva, pečene, hlienového traktu a pankreasu sú tiež zväčša podvýživení, majú znížený príjem bielkovín, kalórií a mikroživín, negatívnu bilanciu dusíka v dôsledku straty svalovej hmoty z kachexie.

Témy: choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok