Kanada zatvorí svoje veľvyslanectvo v Afganistane. Do krajiny vyšle špeciálne jednotky

TA3 TASR
13.8.2021 07:18

Kanada vyšle do Afganistanu svoje špeciálne jednotky, ktoré evakuujú zamestnancov kanadského veľvyslanectva v metropole Kábul predtým, ako ho zatvoria. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Neuviedol však, koľko príslušníkov špeciálnych síl Kanada vyšle.

Len niekoľko týždňov pred plánovaným odsunom z Afganistanu americká vláda vo štvrtok informovala, že vyšle do Afganistanu približne 3000 vojakov, ktorí pomôžu pri evakuácii niektorých zamestnancov veľvyslanectva USA v Kábule.

Británia vo štvrtok takisto uviedla, že do Afganistanu vyšle približne 600 vojakov, aby pomohli britským štátnym príslušníkom opustiť krajinu uprostred rastúcich obáv o bezpečnosť.

Podľa AP tieto kroky poukazujú na ohromujúcu rýchlosť hnutia Taliban pri ovládnutí veľkej časti krajiny vrátane štvrtkového dobytia mesta Kandahár. Ide o druhé najväčšie mesto v krajine a kolísku Talibanu. Krátko predtým obsadil aj tretie najväčšie mesto v krajine - Herát. Obsadil už dvanásť provinčných metropol z celkových 34, a to v priebehu týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok