Nový ústavný zákon má garantovať slobodu a bezpečnosť novinárov

TA3 TASR
12.8.2021 19:59

Garanciu slobodného a bezpečného výkonu novinárskej profesie má priniesť nový ústavný zákon o ochrane slobody médií. Ministerstvo kultúry SR by ho mohlo do medzirezortného pripomienkového konania predložiť už tento mesiac. Má tiež priniesť záruku ochrany tradičných tlačených novinárskych zdrojov, ale aj tých pôsobiacich v digitálnom prostredí.

právo právnik právnici jurisdikcia súd súdy zákon zákony paragraf ilu (ČTK)
ČTK

Vyššia miera slobody médií

"Nová ústavnoprávna úprava smeruje ku garantovaniu vyššej miery slobody médií, nerušeného výkonu novinárskej činnosti, práva na prístup k informáciám, ako aj rešpektovania redakčnej nezávislosti a v neposlednom rade zvýšenej ochrany pri výkone novinárskej činnosti nielen v tradičnom ponímaní, ale aj v online priestore," konštatuje sa v predbežnej informácii.

Efektívne zabezpečenie lepšej právnej ochrany sa má realizovať okrem iného prostredníctvom vymedzenia základných práv a povinností novinárov aj poskytovateľov mediálnych informácií a verejných orgánov. "Zámerom návrhu zákona je zároveň zlepšiť novinárske prostredie zabezpečením plurality mediálnych služieb a transparentnosti vlastníctva médií, ako aj redakčnej nezávislosti novinárov," ozrejmuje sa v materiáli. Návrh zákona má podľa ministerstva zároveň za cieľ zaručiť slobodný prístup k informáciám bez diskriminačných a neopodstatnených obmedzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok