Afganská vláda navrhla Talibanu dohodnúť sa na deľbe moci výmenou za ukončenie násilia

TA3 TASR
12.8.2021 14:34

Zástupcovia afganskej vlády v katarskej metropole Dauha ponúkli radikálnemu hnutiu Taliban uzavrieť dohodu o deľbe moci výmenou za ukončenie ofenzívy v Afganistane. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného člena delegácie afganskej vlády.

Afganská vláda navrhla Talibanu dohodnúť sa na deľbe moci výmenou za ukončenie násilia
TASR/AP

 "Áno, (afganská) vláda predložila Kataru ako sprostredkovateľovi návrh. Tento návrh umožňuje Talibanu deliť sa o moc výmenou za ukončenie násilia v krajine," uviedol zdroj. Taliban už v Afganistane ovládol desať provinčných metropol. Stalo sa tak v rámci mohutnej ofenzívy, ktorú militanti spustili po tom, ako sa v máji z krajiny začali sťahovať zahraniční vojaci.

Islamisti v súčasnosti ovládajú zhruba 65 percent územia Afganistanu. Ide prevažne o vidiecke oblasti, ale pod ich kontrolou sú už aj hlavné mesta desiatich z 34 afganských provincií.

Spojené štáty ukončia sťahovanie svojich jednotiek z Afganistanu do konca tohto mesiaca výmenou za prísľub Talibanu, že Afganistan nebude slúžiť ako bašta medzinárodného terorizmu. Taliban sľúbil, že nebude útočiť na odchádzajúce zahraničné jednotky, nesúhlasil však s prímerím s afganskou vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok