Z ulíc sa stali rieky. Pre záplavy v Turecku evakuovali nemocnicu, hlásia i obete

TA3 TASR
12.8.2021 12:11

Najmenej osem obetí na životoch si už vyžiadali záplavy vyvolané prudkým dažďom, ktoré postihli severnú časť Turecka. Jedna osoba je naďalej nezvestná. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Záplavy postihli v noci na stredu niektoré čiernomorské pobrežné provincie. Povodne spôsobené prudkým dažďom zmenili ulice na rýchlo sa valiace rieky a vyvolali zosuvy pôdy, ktoré v troch oblastiach na severe krajiny poškodili cestné komunikácie.

Záchranári museli v stredu v okolí pobrežného mesta Sinop (antickej Sinópé) evakuovať tamojšiu nemocnicu so 45 pacientmi – štyroch z nich z jednotky intenzívnej starostlivosti.

Miestny úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií informoval, že zahynulo päť ľudí, pričom pokračuje pátranie po jednej osobe, ktorá zmizla v meste Bartin ležiacom na severe krajiny.

Sever zasiahli záplavy, na juhu bojovali s ohňom

Do postihnutej oblasti bolo vyslaných vyše 1000 záchranárov a tímy tureckého Červeného polmesiaca rozdávajú ľuďom balíčky s jedlom. Úrady uviedli, že pre ľudí postihnutých záplavami vyhradili v internátoch viac ako 5000 miest.

Záplavy na tureckom severe prišli práve v čase, keď hasiči na juhu Turecka oznámili, že dva týždne po vypuknutí ničivých lesných požiarov sa ich podarilo takmer všetky dostať pod kontrolu. Požiare v maloázijskej krajine si vyžiadali najmenej osem obetí.

Turecký čiernomorský región je často sužovaný prívalovými dažďami a povodňami, pripomína AFP.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok