Na Sicílii zrejme namerali nový európsky rekord. Bolo tam takmer 50 stupňov

TA3 TASR
11.8.2021 20:19

Najvyššiu teplotu, aká bola dosiaľ v Európe zaznamenaná, namerali v stredu na meteorologickej stanici pri Syrakúzach na talianskom ostrove Sicília. Nový - dosiaľ oficiálne nepotvrdený - teplotný rekord má hodnotu 48,8 stupňa Celzia, uviedol na Twitteri Manuel Oberhuber, meteorológ rakúskej verejnoprávnej televízie ORF.

Rekord musia overiť

Oberhuber podľa vlastných slov telefonoval s technikmi v Syrakúzach, aby mu potvrdili výsledky meraní. Ako uviedli, "nie je dôvod o meraní pochybovať". Spomínaná stanica patrí do siete staníc Sicílskej agrometeorologickej informačnej služby. Predtým, než bude tento rekord oficiálne uznaný, musí ho ešte overiť výbor Svetovej meteorologickej organizácie. Potrebné je preskúmať prístrojové vybavenie a okolnosti merania vrátane toho, či boli v okolí zaznamenané podobne vysoké teploty. Extrémnu horúčavu spôsobil silný teplý vietor föhn.

Doterajší oficiálny európsky teplotný rekord, ktorý uznáva WMO, bol zaznamenaný v júli 1977 v Aténach a má hodnotu rovných 48 stupňov Celzia. Ako pripomína agentúra AFP, Sicília drží od roku 1999 "neoficiálny" teplotný rekord 48,5 stupňa Celzia.

Taliansko zažíva mimoriadne horúčavy

Mimoriadne horúčavy v Taliansku spôsobuje subtropická oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá dostala v anglosaskej jazykovej oblasti meno Lucifer. Vo štvrtok sa zvýši na desať počet talianskych miest, ktoré v dôsledku možného vplyvu horúčav na zdravie obyvateľstva vyhlásia najvyšší stupeň varovania. Okrem iných sa bude týkať miest Terst, Bologna, Bari, Palermo, ako aj metropoly Rím.

Denník Der Kurier pripomína, že v dôsledku vlny horúčav vypuklo v uplynulých dňoch a týždňoch v stredomorských krajinách mnoho lesných požiarov, ktoré sa dostali mimo kontroly. Najviac postihnuté je Grécko, požiare sa však šíria i v lesoch, na poliach a čiastočne i v blízkosti obývaných oblastí Talianska. Riziko vzniku lesných požiarov je naďalej vysoké i pre pretrvávajúce sucho a silný vietor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok