Španielsko vyvinulo vlastnú vakcínu. Je vo fáze testovania

TA3 TASR
11.8.2021 19:40

Španielska lieková agentúra schválila vykonanie prvého kola klinických testov vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvinula španielska farmaceutická spoločnosť Hipra.

Spojené kráľovstvo má už dve tretiny plne zaočkovaných dospelých
TASR/AP

"Bude to vôbec po prvý raz, čo bude na ľuďoch testovaná očkovacia látka vyrobená v Španielsku," uvádza sa vo vyhlásení španielskej liekovej agentúry. V ďalšej fáze sa spustí urýchlený nábor desiatok dobrovoľníkov v španielskych nemocniciach. Farmaceutická spoločnosť Hipra má hlavné sídlo v katalánskom meste Girona a výrobné závody má okrem Španielska aj v Brazílii. V prípade, že klinické testy dopadnú dobre a vakcína bude schválená, je firma schopná už na budúci rok vyrobiť až 400 miliónov dávok a v roku 2023 až 1,2 miliardy.

"Dnes sme podnikli veľký krok v boji proti pandémii," napísal na Twitteri španielsky premiér Pedro Sánchez v reakcii na rozhodnutie liekovej agentúry. Spoločnosť Hipra vyvíja dve vakcíny proti novému koronavírusu. Jedna z nich je založená na mRNA technológii, rovnako ako očkovacie látky od firiem Pfizer a Moderna.

Druhá, ktorej sa týka aktuálne povolenie na spustenie klinických testov, je tzv. rekombinantnou vakcínou, ktorú využíva aj proticovidová očkovacia látka od americkej firmy Novavax. Podľa vyjadrenia Hipry sa jej vyvíjaná experimentálna vakcína môže skladovať pri relatívne vysokej teplote dva až osem stupňov Celzia, čo by mohlo uľahčiť jej prepravu a distribúciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok