V informáciách máme medzery. Prieskum ukázal, komu by Slováci odporučili očkovanie

TA3 TASR
11.8.2021 16:46

Len 16,4 percenta respondentov by jednoznačne neodporúčalo očkovanie. Ukazuje to júlový prieskum v rámci projektu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku prísnych karanténnych opatrení v marci 2020.

Lučenec
TASR/Lukáš Mužla

Respondenti mali vo výskume možnosť odpovedať na sériu troch otázok. Prvá otázka znela, či by očkovanie odporučili známemu, ktorý má 70 rokov a trpí cukrovkou. Druhá otázka sa pýtala na odporučenie pre zdravého 30-ročného človeka a tretia otázka sa pýtala na odporučenie, či očkovať 13-ročnú dcéru niektorého zo známych.

"Relatívne najmenšiu podporu má očkovanie detí, kde aj zaočkovaní v podobnej miere ako priame odporúčanie očkovať sa volia odporúčanie ešte počkať, kým sa potvrdí bezpečnosť vakcíny. Zaujímavé je, že v skupine zaočkovaných je silnejšie odporúčanie sa rýchlo zaočkovať pre zdravého tridsiatnika než pre výrazne viac ohrozeného sedemdesiatnika s komorbiditou," uviedol v súvislosti s výsledkami výskumu Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Podľa neho to naznačuje, že ľudia buď mylne považujú cukrovku za kontraindikáciu k očkovaniu, alebo si nie sú dostatočne vedomí toho, aké bezprostredné nebezpečenstvo hrozí nezaočkovaným starším s chronickým ochorením po nakazení sa novým koronavírusom. Tvrdí, že v oboch prípadoch toto zistenie naznačuje medzery v informovanosti verejnosti o vakcinácii a o nebezpečnosti ochorenia Covid-19.

Najviac ľudí by vakcínu odporučilo tridsiatnikovi  

Respondenti, ktorí už boli zaočkovaní, jednoznačne odporúčali okamžité očkovanie zdravému 30-ročnému (75,1 percenta), následne aj sedemdesiatnikovi s cukrovkou (61,5 percenta). S odstupom výrazne menej často odporúčajú zaočkovaní dať zaočkovať 13-ročné dievča (42,2 percenta). Približne rovnaká časť zaočkovaných (40,2 percenta) odporúča v tomto prípade skôr ešte chvíľu počkať, či sa potvrdí, že vakcíny sú bezpečné, a 17,6 percenta zaočkovaných radí 13-ročné dievča neočkovať.  

Až 50,8 percenta respondentov, ktorí sa sami zaočkovať neplánujú, odporúčali 70-ročnému človeku s cukrovkou ešte chvíľu počkať na potvrdenie bezpečnosti vakcíny a následne sa dať zaočkovať. Len 45 percent mu odporúča neočkovať sa vôbec. Odporúčania mladším sú výraznejšie proti očkovaniu.

Častejšie sú proti očkovaniu starší respondenti, respondenti, ktorí nie sú spokojní s postupom vlády pri zvládaní pandémie, a respondenti, ktorí sa novým koronavírusom necítia ohrození. V miere neodporúčania očkovania sa voliči Smeru-SD vyrovnajú a v niektorých prípadoch aj predbiehajú voličov strán ĽSNS a Republika.

Desiata vlna prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ sa realizovala v období 15. až 20. júla. Prieskumy iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok