Kovařík sa vyjadril k zrušenému zásahu, vyšetrovateľka mala oklamať nadriadeného

TA3 TASR
11.8.2021 13:47

Policajný prezident Peter Kovařík sa vyjadril k medializovaným informáciám o jeho osobe. Ako na tlačovej konferencii uviedol, zvolal ju preto, aby reagoval na vyjadrenia o tom, že zmaril policajný zásah. Uviedol, že už bývalá vyšetrovateľka Diana Santusová sa vyhovára a svojho nadriadeného neinformovala o pripravovanom zásahu.

Kovařík začal tým, že vtedy zachytil "na internete" informácie o zásahu voči 14 vyšetrovateľom národnej kriminálnej agentúry, špeciálnemu prokurátorovi a proti ďalším prokurátorom. Preveroval to aj preto, že kolovali informácie, že zásah nariadil on sám. 

Informácie sa nepotvrdili. Neskôr sa dozvedel od ministra vnútra Romana Mikulca, že pred Úradom inšpekčnej služby bola videná zásahová jednotka, a dozvedel sa, že má zasahovať jednotka z Bratislavy. Dozvedel sa však aj to, že zasahuje mobilná zásahová jednotka riaditeľstva cudzineckej polície Sobrance. Informáciu preveril aj vzhľadom na to, aby nedošlo k zneužívaniu zásahových jednotiek tam, kde to nie je potrebné.

Riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície mu podľa Kovaříka povedal, že má informáciu o zásahu, no viac nevie. Na to ho požiadal, aby preveril zákonnosť nasadenia jednotky. Ako policajný prezident uviedol, od šéfa cudzineckej polície sa dozvedel, že zásahovú jednotku si vyžiadala vyšetrovateľka inšpekcie Diana Santusová, a že ju podpísal vedúci oddelenia vyšetrovania, ktorý na to nebol kompetentný, a celý zásah bol vyžiadaný neoprávnenou osobou. Policajný prezident zdôraznil, že o zásahu musel rozhodnúť rýchlo.

Riaditeľ Úradu inšpekčnej služby podľa Kovaříkových slov "nevedel ani o tom, že mu zasahuje špecializovaný tím," o čom dostal informáciu až ráno po príchode do zamestnania. K informáciám sa podľa jeho slov dostal až po dvoch hodinách, pretože vyšetrovateľka nekomunikovala.

"Nemohol som nechať zásahovú jednotku konať. Ak by došlo napríklad k streľbe, bol by som braný na zodpovednosť ja. Dal som preto pokyn, aby sa zásah prerušil, kým sa nedozvieme, čo sa tam deje," vysvetlil. Dostal informáciu, že jednotka "vykonáva zadržanie osoby, resp. stráženie zadržanej osoby a že zásah ešte nebol ukončený". Kovařík na to vydal pokyn, aby zadržanú osobu strážili, kým príde iný útvar a vydal pokyn, aby zotrvali na mieste.

Zásahová jednotka Sobrance je podľa Kovaříka naučená zasahovať v horskom prostredí, pričom zasahovala v Bratislave.

Neskôr dostal od riaditeľa ÚIS informáciu, že si preveril situáciu a súhlasí s pokračovaním zásahu. V kufri národnej kriminálnej agentúry mali vtedy hľadať podozrivú osobu. 

Porušila predpisy?

Kovařík si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre. Tvrdí, že vyšetrovateľka Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby. Ako uviedol, nevedela, kde sú jej podriadení, vyhovára sa a zodpovednosť za prerušený zásah pripisuje policajnému prezidentovi. Ako uviedol, má informáciu o tom, že "oklamala svojho nadriadeného, a keby bola postupovala v súlade s predpismi, tak sme dnes nemuseli riešiť nejaký zásah vo vzťahu k členom tímu Očistec."

ÚIS koncom júla vykonal úkony v súvislosti s medializovanými kauzami. Dôvodom malo byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz tiež pozastavil činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Dôvodom sú pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok