PR správa

Máte na prácu málo energie? Vieme, čo vás rýchlo preberie

PR
12.8.2021 06:05

Energia je pre náš život veľmi dôležitá, a to bez ohľadu na to, či ste ranné vtáča alebo nočná sova. Jej hladina však veľmi rýchlo klesá, pretože na naše telo vplýva množstvo rôznych faktorov. Mnohí sa ju snažia preto automaticky doplniť rannou šálkou kávy, no po chvíli zisťujú, že aj kofeín stráca svoje sily.

Máte na prácu málo energie? Vieme, čo vás rýchlo preberie
ESB Professional/Shutterstock.com

Mnohým sa to zvyčajne stáva medzi 14. a 16. hodinou. Prečo? Medzi najčastejšie príčiny poklesu energie patrí jedlo s vysokým obsahom sacharidov, dehydratácia, pokles telesnej teploty alebo príliš dlhé sedenie.

Nemusíte byť ale zúfalí. Ak zistíte, že vaše energetické hladiny rýchlo klesajú a potrebujete  dokončiť dôležitú diplomovú prácu, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť a celú situáciu zachrániť.

Kvalitný spánok a matrace

Každý vie, že kvalita spánku ovplyvňuje nielen naše zdravie a krásu, ale aj energiu. Ide o veľmi dôležitú činnosť, bez ktorej by sme nedokázali fungovať. Neexistuje jediná funkcia tela, ktorá by tak či onak na spánku nezávisela.

Spánok je predsa najúčinnejší, bezplatný a účinný spôsob, ako reštartovať náš mozog a zdravie. Okrem toho je spánok zákonným prostriedkom na zlepšenie športového výkonu a regeneráciu. Aj jeho kvalita je ale závislá od množstva faktorov, kde k jedným z tých najdôležitejších patria v lete kvalitné siete proti hmyzu, ale aj dobrý matrac.

Správny matrac zaistí telu počas spánku potrebnú oporu bez narušenia životne dôležitých funkcií a pohybového aparátu. Všetko však začína optimálnou veľkosťou. Niekomu môžu vyhovovať väčšie a pevné matrace 160x200, iný si viac pohodlia užije na samostatnom lôžku, pre ktoré sú najvhodnejšie matrace veľkosti 90x200. Ktorý uprednostníte vy?

šálka kávy AfepSuro/Shutterstock.com

Káva z tej najlepšej pražiarne

Ako sme si spomínali, veľkú funkciu pri energii tela zohráva náš mozog. Ide o komplexný samoregulačný systém, ktorý nás riadi bez toho, aby sme si to uvedomovali. A platí to aj pri dlhodobej únave. Ak nemáme energiu, začína vypínať viaceré funkcie. Znižuje sa úroveň nášho vedomia, intenzita citlivosti senzorických vnemov, srdcovej frekvencie, sekrečnej aktivity slinných alebo slzných žliaz, čo spôsobuje že máme sucho v ústach a „pália“ nás oči.

Ak nepomáha týmto situáciám predísť ani kvalitný spánok, možno potrebujete cez deň menší stimul v podobe kávy z tej najlepšej pražiarne.

Kofeín v káve stimuluje činnosť centrálneho nervového systému, zvyšuje výkonnosť a zlepšuje funkciu mozgu. Už 1-2 šálky kávy denne vám môžu pomôcť získať na prácu viac chuti aj energie.

Ďalším argumentom v prospech kávy je vysoký obsah antioxidantov. Tieto látky spomaľujú proces starnutia, chránia pred kardiovaskulárnymi a onkologickými ochoreniami. Niekedy môže byť dokonca káva a kofeín aj jednoduchým prostriedkom v boji proti dlhodobým problémom s erekciou.

Samozrejme, treba myslieť na čas jej konzumácie, pretože kofeín sa drží v tele niekoľko hodín, takže večer pred spaním by vám potom už nepomohol ani ten najlepší matrac.

Energiu môžete získať aj pri častejšom pobyte v prírode, cvičení a zdravom stravovaní. Skúste preto pristupovať k životu lepšie a uvidíte, že hladiny energie budú zo dňa na deň väčšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok