Prezident Klaus otvoril oslavy 94. výročia vzniku Československa

SITA
28.10.2012 12:58

Český prezident Václav Klaus dnes začal oficiálne oslavy 94. výročia vzniku Československa. Pri Národnom pamätníku na zasneženom pražskom Vítkove prepožičal bojové zástavy štyrom vybraným armádnym útvarom. Informoval o tom internetový spravodajský server iDNES.cz.

Prezident Klaus otvoril oslavy 94. výročia vzniku Československa
CTK

Spolu s ministrom obrany Alexandrom Vondrom položili vence k soche Jana Žižku. Zazneli tri čestné salvy a prezident odovzdal vojakom bojové zástavy. Podujatia sa zúčastnili aj ďalší predstavitelia ČR a armády.
Václav Klaus považuje za dôležité, aby si ľudia výročie vzniku Československa pripomínali. "Tá tradícia má význam a som pevne presvedčený, že ho bude mať vždy, aj v 21. storočí, ak my sami nedovolíme, aby sa na túto tradíciu zabudlo. Z týchto dôvodov je pre mňa sláviť tento deň nutné a veľmi dôležité a verím, že pre rozumne uvažujúcich občanov tejto krajiny taktiež," povedal Klaus novinárom.

"Je to najdôležitejší štátny sviatok Českej republiky, je to vznik našej novodobej štátnosti. Stovky ľudí, tisíce ľudí za našu slobodu a suverenitu položili život a je povinnosťou nás všetkých sa v tento deň ich pamiatke pokloniť," pripojil sa minister Vondra.

Spomienkové akcie sa konajú aj na ďalších miestach v Prahe a celej republiky, na mnohých miestach sa uskutočnia zhromaždenia a kladú sa vence predovšetkým pri sochách prvého československého prezidenta T. G. Masaryka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok