Jablká, paradajky, kiwi aj pizza. Nákladná kozmická loď Cygnus vezie k ISS zásoby

TA3 TASR
11.8.2021 09:27

Nosná raketa Antares s nákladnou loďou Cygnus v stredu krátko po polnoci SELČ úspešne odštartovala z amerického kozmodrómu Wallops v štáte Virgínia. Informoval o tom Národný úrad pre letectvo a vesmír.

iss vesmírna stanica sojuz vesmír kozmonaut 1140 x (SITA/AP)
SITA/AP

Loď Cygnus spoločnosti Northrop Grumman má dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu 3700 kilogramov nákladu. Okrem zásoby základných potrieb, náhradných dielov a prístrojov pre vedecký výskum sa môže sedem aktuálnych obyvateľov ISS tešiť aj na čerstvé jablká, paradajky, kivi či pizzu.

Kapsula Cygnus dostala tentoraz meno S.S. Ellison Onizuka po americkom astronautovi japonského pôvodu, ktorý zahynul na palube raketoplánu Challenger v roku 1986. Ide už o šestnástu zásobovaciu misiu pod taktovkou spoločnosti Northrop Grumman.

Zásobovacia loď by sa mala pripojiť k ISS vo štvrtok o 10.45 h SELČ. NASA plánuje už o niekoľko týždňov vyslať k Medzinárodnej vesmírnej stanici ďalšiu zásobovaciu loď, tentoraz od spoločnosti SpaceX. Vesmírne laboratórium na obežnej dráhe Zeme vo výške okolo 410 kilometrov aktuálne obývajú traja Američania, dvaja Rusi, jeden Francúz a jeden japonský astronaut.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok