Navštívi pápež na Luníku aj byty? Ochranka musí rátať aj s nečakanými zmenami, hovorí expert

TA3 TASR
11.8.2021 08:57

Srdečnosť a bezprostrednosť pápeža Františka môže priniesť počas programu jeho septembrovej návštevy i nečakané zmeny programu, na takéto prípady však musí byť ochranka pripravená.

zábojník
TASR/AP

Uisťuje o tom Juraj Zábojník, ktorý zabezpečoval ochranu mnohých prominentných osobností vrátane pápeža Jána Pavla II.  počas jeho návštevy Slovenska v polovici 90. rokov.

Vysvetlil, že hoci je program chránenej osoby i čas venovaný jednotlivým bodom naplánovaný, k zmenám a predĺženiam vždy v reálnej situácii dochádza. "To nie sú veci, ktoré musí ochranka eliminovať, z hľadiska dobre preverenej situácie na ne len musí reagovať," objasnil Zábojník.

Neidrží si umelý odstup od ľudí

Sám zažil to, ako Ján Pavol II. pri lete vrtuľníkom ponad Tatry zatúžil vidieť miesta, kde prežil mladosť a tak sa let, pôvodne plánovaný na 40 minút, natiahol na vyše hodinu a pol. "Neočakávam, že takto výrazne by do harmonogramu zasiahol pápež František, predsa len pre Jána Pavla II. išlo o veľmi citovú záležitosť, blízkosť jeho rodiska, spomienky na detstvo i mladosť," upozornil. "Ale František je takisto veľmi ľudský, bezprostredný človek, ktorý si nedrží umelý odstup od ľudí z titulu svojho postavenia," pripomenul.

Môže sa podľa neho stať, že napríklad na Luníku IX to nebude len zdvorilostná všeobecná návšteva. "Nemožno vylúčiť, že niekto ho tam pozve, aby sa pozrel k nemu domov, ako žije, že mu chce ukázať aj jeho obrázok, ku ktorému sa modlí," zamýšľa sa Zábojník. Zdôrazňuje, že s takýmito improvizáciami ráta aj ochranka.

"Musí vychádzať z dokonale preverenej situácie. Ak je takto pripravená, môže si dovoliť improvizovať a prispôsobiť ochranu zmenám," dodal. Nevyhnutná improvizácia napokon podľa neho vychádza aj z prostého dôvodu, že i hlava katolíckej cirkvi je len obyčajný človek so svojimi fyziologickými potrebami. "Na to všetko sú tí, ktorí zabezpečujú ochranu, pripravení," ubezpečil bezpečnostný analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok