Jeden človek nakazil 1500 ďalších. V Rusku sa objavil prípad superprenášača

TA3 ČTK
10.8.2021 15:48

Jeden nakazený v Rusku infikoval koronavírusom ďalších 1500 ľudí. O špecifickom prípade informovala agentúra TASS s odvolaním sa na odborníka Alexandra Semjonova, ktorý riadi v Jekaterinburgu pobočku štátneho vedeckého strediska virológie a biotechnológií Vektor.

Jeden človek nakazil 1500 ďalších. V Rusku sa objavil prípad superprenášača
TASR/AP

Riziko nedodržiavania opatrení

"Zaznamenali sme prípad maximálneho superprenášača, keď jediný človek nakazil hneď 1500 ľudí," uviedol Semjonov. Podľa štatistík jeden nakazený človek dokáže ďalej infikovať v priemere dvoch až troch ľudí, v prípade delta variantu päť až šesť ľudí. Superprenášač tento priemer ale vysoko prekonáva. V niektorých ruských regiónoch môžu podľa Semjonova takíto ľudia zodpovedať až za 80 % nákazy.

"Koronavírus sa šíri vzduchom a kvapôčkami pri kontakte s inými ľuďmi. Pokiaľ človek nedodržuje odstup, nenasadí si rúško a vyrazí v preplnenej MHD do práce aj napriek tomu, že sa necíti dobre, je veľká pravdepodobnosť, že sa stane superprenášačom a nakazí množstvo ľudí. Nedodržiavaním opatrení vytvára príležitosť na šírenie infekcie," varoval Semjonov.

Noste rúška, apeluje odborník

Semjonov apeloval tiež na nosenie rúšok a respirátorov. "Pokiaľ predavačka v obchode nemá rúško alebo ho má pod bradou, nie je tiež superprenášačom? Pri pokladni prejdú stovky ľudí, stačilo by, ak by ona aj zákazník mali rúška a riziko nákazy by tak kleslo. Podobné je to aj vo verejnej doprave," dodal.

V Rusku, ktoré má približne 146 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo viac než 6,4 milióna ľudí, z čoho viac ako 164-tisíc ľudí nákaze podľahlo. Ruský štatistický úrad uvádza viac než dvojnásobný počet obetí pandémie, čo vláda vysvetľuje tým, že štatistici do svojich čísel zahŕňajú aj tých, u ktorých sa na nákazu koronavírusom prišlo až po ich smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok