Spustili výzvu pre regionálne kultúrne inštitúcie. Sme priekopníci, tvrdí ministerka

TA3 TASR
10.8.2021 15:17

Ministerstvo kultúry (MK) SR spustilo v utorok výzvu pre kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je buď vyšší územný celok, alebo mestá a obce. Na ich modernizáciu či obnovu je vyčlenených 15 miliónov eur z eurofondov, podpora sa však v prípade veľkého záujmu a kvalitných projektov môže zvýšiť na 20 miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom informovala šéfka rezortu kultúry Natália Milanová.

Spustili výzvu pre regionálne kultúrne inštitúcie. Sme priekopníci, tvrdí ministerka
TASR/Jaroslav Novák

Predchádzajúce vlády regióny nepodporili

"Kým predchádzajúce vlády deklarovali, aké sú pre ne regióny dôležité, reálne v oblasti regionálnej kultúry prakticky systémovo neexistovala žiadna podpora. My sme priekopníci, pretože aj vďaka našej výzve dokážeme pomôcť rozvíjať práve regionálnu kultúru," povedala Milanová.

Z financií sa budú môcť modernizovať kultúrne domy, galérie, knižnice či hvezdárne. Pôjde napríklad o nakúpenie novej techniky či obnovu kultúrneho vybavenia, priblížila štátna tajomníčka MK Zuzana Kumanová. O dotáciu môžu požiadať obce nad 1000 obyvateľov, mestá, samosprávne kraje či rozpočtové a príspevkové organizácie.

Minimálna výška dotácie pre knižnice a hvezdárne je 30 000 eur, pre ostatné inštitúcie 50 000 eur, maximálna výška dotácií je 200 000 eur. Spoluúčasť na financovaní projektu je podľa Kumanovej päť percent.

Záujem zrejme bude veľký

Predseda SK8 Jozef Viskupič uviedol, že na Slovensku je viac ako 220 kultúrnych inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávnych krajov. "Ak si zriaďovatelia, odbory kultúry na samosprávnych krajoch urobia domácu úlohu a pripravia dostatočne kvalitné projekty, budú môcť zareagovať na túto výzvu. Myslím si, že sa máme na čo tešiť a finančné prostriedky budú využité flexibilne, účinne, zmysluplne a pomôžu v odstraňovaní investičného dlhu aj covidovej situácie," poznamenal Viskupič. Odhaduje, že o výzvu bude veľký záujem. Ministerstvo kultúry bude podľa Milanovej spolu s SK8 realizovať sériu informačných stretnutí o technických detailoch a podmienkach výzvy.

Riaditeľ sekcie eurofondov MK Tibor Bohó informoval, že proces prerozdeľovania fondov bude jednoduchší. Zjednodušil sa formulár podávania žiadosti, zrušili sa povinné prílohy, ministerstvo si bude môcť niektoré dokumenty vyžiadať samostatne. Najväčšie zjednodušenie podľa neho bude v rámci schvaľovacieho procesu, kde budú platiť základné vylučovacie kritériá. Žiadatelia, ktorí ich splnia, pôjdu do vyraďovacieho konania, budú musieť vykázať priemernú návštevnosť pred pandémiou nového koronavírusu, čiže z rokov 2018 a 2019. Na základe toho sa určí finálne poradie projektov, opísal Bohó.

Samosprávy môžu o dotáciu požiadať do 11. novembra. Obnovu inštitúcie budú musieť zrealizovať do konca roka 2023, uviedla Kumanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok