Vo veľkých mestách v Česku je zaočkovaných vyše 60 percent, zaostávajú najmä pohraničné oblasti

TA3 TASR
10.8.2021 13:31

V českej metropole Praha je zaočkovanosť populácie staršej ako 16 rokov aspoň jednou dávkou na úrovni 65 percent. Podobne sú na tom aj ďalšie veľké české mestá.

Lekárska komora víta zavedenie povinného očkovania zdravotníkov, tvrdí Orbán
TASR/AP (ilu)

Vyplýva to z údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), z ktorých v utorok citoval spravodajský server Novinky.cz. Pražské čísla zodpovedajú aj celkovým dátam v súvislosti so zaočkovanosťou dospelej populácie v Česku. Zhruba 65 percent ľudí v ČR má doteraz ukončené očkovanie, dostalo prvú dávku vakcíny alebo čaká na termín očkovania.

V Hradci Králové dostalo aspoň prvú dávku takmer 68 percent ľudí nad 16 rokov, v Českých Budějoviciach je to 64,2 percenta, v Brne necelých 64 a v Plzni 63 percent. Ostrava sa zatiaľ drží tesne pod hranicou šesťdesiatky.

"Údaje celkovo poukazujú na pozitívny posun v zaočkovanosti. Naďalej však ukazujú aj na približne desať väčšinou pohraničných oblastí republiky, kde je zaočkovanosť relatívne nízka, a to aj vo viacerých navzájom blízkych obciach. V týchto lokalitách by na jeseň mohli vznikať plošne väčšie ohniská nákazy," upozornil riaditeľ ÚZIS Ladislav Dušek.

Vo veľkých mestách je zároveň najviac zaočkovaných seniorov, ktorí patria s ohľadom na covid k najrizikovejším skupinám obyvateľstva. Vo vymenovaných mestách sa zaočkovanosť ľudí nad 60 rokov pohybuje na úrovni približne 80 percent.

Nižšia zaočkovanosť seniorov je zrejmá v menších obciach, z ktorých je horšia dostupnosť do očkovacích centier. "Iba približne desať obcí má zaočkovanosť seniorskej populácie pod 50 percent. Tieto obce nie sú kumulované podľa regiónov, ale ide skôr o obmedzenú dostupnosť očkovacích miest. Percentuálne je však všeobecne zaočkovanosť seniorskej populácie značná," poznamenal šéf zdravotníckych štatistikov.

Oproti číslam z konca júla mierne poklesol celkový počet nezaočkovaných seniorov. Vakcínu proti koronavírusu nedostalo z rôznych dôvodov – ako je napríklad nezáujem – zhruba 550.000 ľudí starších než 60 rokov. Z nich približne 100.000 už covid prekonalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok