Štyri vysokoškolské projekty získali podporu v rámci grantu Business Idea

TASR
28.10.2012 10:58

V 2. ročníku grantového programu Business Idea hodnotiaca komisia z 23 projektov vybrala štyri nápady študentov slovenských univerzít. Maximálna výška podpory na jeden projekt je 5000 eur.

Štyri vysokoškolské projekty získali podporu v rámci grantu Business Idea

Grantový program Nadácie Tatra banky Business Idea podporuje najlepšie realizovateľné biznis plány študentov a pomáha splniť ich podnikateľský sen. Cieľom programu je podpora vzdelávania a integrácie budúcich absolventov vysokých škôl na trhu práce podporou podnikania ako nástroja sociálnej zmeny. Pri naštartovaní ich podnikateľského zámeru je to podpora študentov, aby po skončení vysokej školy neostávali nezamestnaní a nemuseli hľadať nejaké zamestnanie pod úroveň získaného stupňa vzdelania.

Na vytvorenie loptovej hry Nukeball pre Facebook a mobilné platformy Apple iOS a Android získal podporu Martin Košdy, študent 2. ročníka inžinierskeho štúdia na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (FEI STU) v Bratislave. Na ovládanie hry stačia šípky a medzerník, na mobilných zariadeniach s dotykovou obrazovkou stačia dva palce. Základná verzia hry bude distribuovaná zadarmo. "Je to pravdepodobne prvá hra na svete, ktorú môže proti sebe hrať naraz viac hráčov v reálnom čase z rôznych platforiem - z internetového prehliadača na sociálnej sieti Facebook a z mobilných zariadení so systémom Apple iOS (iPhone, iPod, iPad) alebo Android," uviedla pre TASR hovorkyňa spomínanej banky Marína Smolková.

Z podpory na systém pre projekciu interaktívnej reklamy sa môže tešiť Marek Vančo (Interaktívna reklama FEI STU, 2. ročník doktorandského štúdia). Interaktívna reklama je digitálna reklamná plocha vysielaná projektorom na zem a reagujúca na prítomnosť osôb pohybujúcich sa po tejto ploche. Tým, že reklama reaguje na ľudí nielen pripúta ich pozornosť, ale aj zábavným a nenúteným spôsobom zapôsobí na konzumentov. Cieľom projektu je ďalší vývoj v tejto oblasti, výroba reklamných interaktívnych spotov, prenájom celých zariadení, ktoré možno umiestňovať v obchodných centrách, na výstaviskách či v hoteloch.
Seminár Sherlock navrhol Štefan Kováč (Ekonomická fakulta, Technická univerzita  Košice, 2. ročník inžinierskeho štúdia). Sherlock je novodobý typ internetového seminára pre žiakov základných škôl a osemročných gymnázií. Jeho realizácia je zabezpečená vlastnou internetovou platformou a zameriava sa na využívanie internetu ako moderného zdroja poznatkov. Riešením úloh žiaci súťažia a zdokonaľujú sa vo vyhľadávaní, overovaní a spracovávaní potrebných informácií z internetu.

Z rovnakej školy ako Kováč je Tomáš Baran, ktorý navrhol inteligentné osvetlenie Goldenfish Lighting. To sa prispôsobuje potrebám a pocitom záujemcu a vytvára atmosféru na rôzne príležitosti jednoduchým ovládaním svetla mobilom. Pri súčasnom hektickom životnom štýle si ľudia zaslúžia žiť pohodlnejšie, so zvýšenou bezpečnosťou v zdravšom a ekologickejšom prostredí. "Projekt Goldenfish Lighting prináša tento domov bez búrania stien alebo vyžadovania nejakých technických zručností. Celá inštalácia spočíva vo výmene starého vypínača za náš stmievač," dodala Smolková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok