Po silnom zemetrasení v Kanade nasledovali len malé cunami

TASR SITA TA3
28.10.2012 08:59

Pri západnom pobreží Kanady zaznamenali v sobotu zemetrasenie s magnitúdou 7,7. Pre oblasť, rovnako ako pre časti USA na pobreží Pacifiku, následne vyhlásili varovanie pred prívalovými vlnami cunami.

Po silnom zemetrasení v Kanade nasledovali len malé cunami
SITA

Prvé vlny, ktoré zasiahli pobrežie Aljašky, však nemali výšku ani pol metra, informovala agentúra AP. Úrady zatiaľ nehlásili žiadne väčšie škody ani zranených.

Podľa Amerického geofyzikálneho inštitútu zemetrasenie s epicentrom približne 155 km južne od mesta Masset v Britskej Kolumbii zasiahlo súostrovie Haida Gwaii (tiež známe ako Ostrovy kráľovnej Charlotty) v sobotu vo večerných hodinách. Následné otrasy, ktoré boli zaznamenané o niekoľko minút neskôr po masívnom 7,7-stupňovom zemetrasení, mali silu 5,8 stupňa.

Varovanie pred cunami vyhlásili pre pobrežné oblasti kanadskej provincie Britská Kolumbia a západné pobrežie USA vrátane južnej Aljašky, severnej Kalifornie a štátu Oregon.


Kanadské úrady uviedli, že zemetrasenie mohli obyvatelia pocítiť takmer na celom území severnej a centrálnej časti provincie Britská Kolumbia.

Na Havaji zrušili varovanie pred cunami

Tichomorské centrum pre varovanie pred cunami v nedeľu zrušilo varovanie pred príchodom ničivých vĺn, ktoré mali ohroziť americký štát Havaj. Vlny vyvolalo zemetrasenie pri západnom pobreží Kanady s magnitúdou 7,7. Centrum pôvodne hovorilo o približne dvojmetrovej vlne smerujúcej k pobrežiam všetkých havajských ostrovov. Tamojšie úrady preto aj sirénami varovali obyvateľov, aby opustili nižšie položené miesta. Aktuálne však podľa centra žiadne nebezpečenstvo nehrozí a vlny sa výrazne zmenšili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok