Potraviny, ktoré pomôžu vylúčiť nikotín z tela máte doma

TA3/bd
9.8.2021 18:00

Stačí mu tak málo. Do 10 sekúnd od vstupu do vášho tela ovplyvní nikotín váš mozog a spôsobí uvoľnenie chemikálií, vďaka ktorým sa cítite „dobre“. Keď sa začnú míňať, chcete ďalšie. Vaše telo si ľahko vytvára návyk, ale aj odolnosť voči nikotínu, čo znamená, že na dosiahnutie požadovaných účinkov budete potrebovať stále väčšie dávky. Skoncovať s fajčením znamená vylúčiť z tela škodlivú, návykovú chemikáliu. Existujú potraviny, ktoré pomáhajú pečeni, ako hlavnému orgánu, kde sa nikotín metabolizuje.

Potraviny, ktoré pomôžu vylúčiť nikotín z tela máte doma
Pixabay

Metabolizmus nikotínu

Nikotín spracúvajú pečeňové enzýmy. Ako rýchlo, to závisí čiastočne od genetiky, ale aj od stravy, veku, pohlavia, tehotenstva, iných užívaných liekov a ochorenia obličiek. Starší ľudia metabolizujú nikotín ťažšie. Fajčenie mentolových cigariet alebo pitie grapefruitového džúsu môže odstráneniu nikotínu brániť. No jedlo konzumované počas fajčenia znižuje jeho absorpciu.

Testy vedia odhaliť množstvo nikotínu v krvi jeden až tri dni po tom, čo ste žuvali, fajčili alebo si lepili na telo náplasti. Nikotín sa objavuje v moči ešte tri až štyri dni a v slinách dva až štyri dni po dávke. Testy, ktoré merajú kotinín, látku, ktorou sa nikotín stáva pri metabolizácii, môžu preukázať prítomnosť až 10 dní.

cigarety fajcenie nikotín Pixabay

Prvý krok je detox

Pri detoxikácii vyčistíte v tele celú toxickú záťaž. To znamená, že sa treba zdržať tabakových výrobkov, spolu s alkoholom, kofeínom a spracovanými potravinami s množstvom pridaného cukru a nasýtených tukov. Pri takomto širokom detoxe treba očakávať podráždenosť, úzkosť, bolesti hlavy, nespavosť aj depresiu. Snažte sa vynechávat jedlá, ktoré by vás mohli prinútiť siahnuť po cigarete. Medzi jedlami zase zamestnajte ústa zeleninovými tyčinkami, žuvačkou alebo tvrdými cukríkmi bez cukru. 

cigarety fajcenie nikotín Pixabay

Čistiace potraviny

Jedzte veľa zeleniny, ktorá obsahuje veľa vlákniny a na žuvanie potrebuje čas. Do tejto kategórie patrí karfiol, kapusta, brokolica a ružičkový kel. Jablká, mleté ľanové semená a bobuľové ovocie sú ďalším dobrým zdrojom vlákniny. Zelená listová zelenina ako je kel, špenát a červená repa, spolu so zelenými bylinkami petržlenu a koriandra obsahujú živiny, ktoré pomáhajú posilniť pečeň. Citrusové potraviny, vrátane pomarančov, citrónov a limetiek (nie však grapefruitu) uľahčujú čistenie pečene. Potraviny ako artičoky, špargľa, repa, zeler a čaj z koreňa púpavy tiež obsahujú veľké množstvo vlákniny a pomáhajú liečiť pečeň preťaženú nikotínom.

zelenina Pixabay

Srvátkový proteínový prášok a výživné kvasnicové vločky poskytujú bielkoviny, vitamín B12 a ďalšie živiny na podporu dobrého zdravia pečene. Olivový olej, ľanový olej a ryby sú zdrojom zdravých tukov. Pite tiež dostatočné množstvo vody. V malých porciách by ste mali konzumovať aj chudé bielkoviny z hydiny bez kože, chudých častí hovädzieho mäsa alebo bielych rýb. Udržujte túto čistú diétu najmenej týždeň alebo dlhšie, pretože je nutrične kompletná.

Obnovte správnu funkciu čreva

Probiotiká síce neodstraňujú nikotín z pečene a krvi, ale pomáhajú uľahčiť tráviace procesy, ktoré môžu narušiť zlé stravovacie návyky a závislosť na nikotíne. Fajčenie môže zvýšiť riziko rakoviny úst, pažeráka, žalúdka a pankreasu. Môže tiež spôsobiť pálenie záhy, gastroezofageálny reflux, peptické vredy a niektoré ochorenia pečene. Žlčové kamene, Crohnova choroba, polypy hrubého čreva a pankreatitída sú ďalšie možné vedľajšie účinky. Konzumujte organickú, surovú kyslú kapustu, nakladanú zeleninu, kombuchu a fermentované potraviny s prírodnými baktériami, ktoré podporujú zdravie čriev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok