Do roku 2030 sa zvýši teplota o 1,5 stupňa. Čas na záchranu planéty sa kráti

TA3 TASR
9.8.2021 15:18

Svet musí konať a to ešte pred klimatickým summitom (COP26) v Glasgowe. Uviedli to v pondelok viaceré politické osobnosti Európy v reakcii na správu Medzivládneho panelu o zmene klímy. Vedci varovali, že k zvýšeniu globálnej teploty o 1,5 stupňa Celzia dôjde už do roku 2030.

globálne otepľovanie znečisťovanie ovzdušie 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Belgická televízna stanica RTBF zozbierala reakcie viacerých európskych politikov v súvislosti so "znepokojivou" správou Medzivládneho panelu o zmene klímy.

Podľa oznámenia britskej vlády je to "vážne varovanie" o vplyve ľudskej činnosti na planétu.

Ešte nie je neskoro?

"Dúfam, že správa IPCC bude budíčkom pre celý svet. Treba konať už teraz, ešte predtým, ako sa v novembri stretneme v Glasgowe na kľúčovom summite COP26," vyhlásil predseda britskej vlády Boris Johnson.

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, ktorý je zodpovedný za Európsku zelenú dohodu, v reakcii na správu panelu upozornil na "mimoriadnu naliehavosť konať okamžite". Podľa neho však ešte ľudstvo môže zabrániť nekontrolovateľnému zvratu situácie.

"Ešte nie je neskoro zastaviť tento trend a zabrániť nekontrolovateľnému narušeniu klímy. Avšak za predpokladu, že budeme konať rázne teraz a spoločne," odkázal Timmermans.

Aj francúzska ministerka životného prostredia Barbara Pompiliová uviedla, že je najvyšší čas na činy a rozhodnutia.

"V dobe, keď vlny horúčav, záplavy a extrémne požiare nadväzujú na seba po celom svete, IPCC varuje pred urýchlením klimatických zmien. Svet má len jednu možnosť: urýchliť koniec fosílnej civilizácie. COP26 nám ponúka túto príležitosť," uviedla ministerka na Twitteri.

Čas na záchranu planéty sa kráti

Nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzeová naznačila, že "čas na záchranu planéty, tak ako ju poznáme", sa kráti.

"Je na nás všetkých, aby sme z dvadsiatych rokov 21. storočia urobili desaťročie venované ochrane klímy," uviedla ministerka. Zároveň skonštatovala, že mnohým dôsledkom zmeny klímy sa ľudstvo zrejme nevyhne, lebo aj správa expertov poukazuje na nezvratné dôsledky otepľovania, zároveň však vyzvala na udržanie globálneho otepľovania do 1,5 stupňa Celzia, čo je aj cieľom klimatickej dohody z Paríža z roku 2015.

Najvyšší čas konať

"Ako medzinárodné spoločenstvo sa na to môžeme pripraviť a prispôsobiť sa čo najlepšie týmto zmenám," uviedla Schulzeová a priznala, že ochranu klímy považuje za "zásadnú úlohu pre naše prežitie".

Belgická federálna ministerka zodpovedná za klímu a životné prostredie Zakia Khattabiová vyhlásila, že správa IPCC je "alarmujúcejšia než kedykoľvek predtým". Podľa jej slov ľudia ešte stále majú potenciál zmeniť priebeh vecí, zároveň však dodala, že nastal "najvyšší čas konať".

Rovnako sa vyjadrila aj belgická strana zelených Ecolo, ktorá vo svojom stanovisku pre médiá uviedla, že ak sa chce ľudstvo vyhnúť "pochmúrnej a chaotickej" budúcnosti nemá žiaden čas na plytvanie a musí začať konať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok