Je to jedna z najväčších hasičských operácií v Európe. Čoraz viac krajín pomáha s požiarmi v Stredomorí

TA3 TASR
9.8.2021 14:24

Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany pomáha nasmerovať pomoc a podporu členských štátov Európskej únie do krajín, ktoré bojujú s bezprecedentnými lesnými požiarmi, informovala v pondelok Európska komisia (EK).

Zapája sa čoraz viac krajín 

Podľa tlačovej správy EK je pomoc nasmerovaná najmä do Grécka. EÚ však pomáha aj ďalším krajinám Stredomoria. Na základe žiadostí Albánska, Grécka, Severného Macedónska, Talianska a Turecka doteraz Európska únia zmobilizovala 14 hasičských lietadiel, tri helikoptéry, približne 1300 záchranárov a 250 hasičských vozidiel, uviedla EK v nedeľu v oficiálnej tlačovej správe.

Len v Grécku je momentálne nasadených deväť lietadiel, takmer 1000 hasičov a 200 vozidiel. Najnovšie ponuky pomoci a solidarity cez uplynulý víkend prišli z Francúzska, Nemecka, Poľska, Rakúska a Slovenska, ktoré do Grécka vyslali svoje pozemné hasičské jednotky. Tie spoja svoje sily s kolegami, ktorí do Grécka prišli v predošlých dňoch z Cypru, Francúzska, Českej republiky a Rumunska. Hasičské lietadlá zaslali Cyprus, Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a Švédsko.

Podobná európska pomoc bola minulý týždeň nasadená aj na boj proti lesným požiarom v Taliansku, Albánsku a Severnom Macedónsku, pripomína EK. Dve hasičské lietadlá značky Canadair z Francúzska pomáhali hasiť lesné požiare v Taliansku. Dve helikoptéry na podporu hasičských operácií v Albánsku boli odoslané z Česka a Holandska.

Pozemné hasičské zbory z Bulharska, Rakúska a Slovinska boli nasadené na pomoc Severnému Macedónsku, ktorému v sobotu Rumunsko poslalo na pomoc ďalšie hasičské lietadlo. EÚ koordinuje aj pomoc pre prebiehajúce hasičské akcie EÚ v Turecku.

Reakcia na európskej úrovni

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v tejto súvislosti uviedol, že Únia pomáha mobilizovať jednu z doposiaľ najväčších spoločných hasičských operácií v Európe, pretože séria požiarov postihla súčasne niekoľko krajín. "To ukazuje, že je potrebné uprednostniť reakcie na krízu na európskej úrovni. EÚ v tomto ťažkom období vyjadrila plnú solidaritu s Gréckom, Severným Macedónskom, Albánskom, Talianskom a Tureckom. Som vďačný všetkým krajinám, ktoré ponúkli pomoc," uviedol komisár v správe pre médiá.

Lenarčič pripomenul, že EÚ postihnutým krajinám ponúka k dispozícii aktualizované údaje a mapy družicového programu Copernicus, pomocou ktorých majú  hasiči a záchranári lepší prehľad o vývoji požiarov a o škodách nimi spôsobených.

Koordinačné centrum EÚ pre krízové situácie je aktívne 24 hodín denne každý deň v týždni a je v pravidelnom kontakte s vnútroštátnymi orgánmi krajín postihnutých požiarmi, aby mohlo čo najúčinnejšie usmerňovať pomoc ostatných krajín EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok