Francúzski policajti budú kontrolovať používanie covidpasov, za porušenie hrozia pokuty

TA3 TASR
9.8.2021 12:58

Francúzski policajti a príslušníci žandarmérie majú od pondelka novú povinnosť - kontrolovať, či obyvatelia Francúzska používajú tzv. covidpasy pri vstupe do reštaurácií, kaviarní, kín a divadiel, či v diaľkovej doprave. Za zneužitie covidpasov hrozia výrazné finančné pokuty, uviedol denník Le Parisien.

Pri návšteve prevádzok sú povinné

Vláda rozhodla, že prevádzkovatelia barov a reštaurácií a tiež policajti ako "kontrolóri" používania covidpasov majú k dispozícii týždeň na vyskúšanie tohto nového protipandemického nástroja. Covidpasy sú od 21. júla vo Francúzsku povinné pri návšteve múzeí, divadiel či kín. Francúzska Ústavná rada minulý týždeň schválila opatrenie, ktoré túto povinnosť rozšírilo o prevádzky reštaurácií a barov, či diaľkovú dopravu. Hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal podľa tlačovej agentúry AFP oznámil, že ide o "dodatočné obmedzenia" pre občanov. Vládny kabinet však podľa jeho slov zavedenie tohto nástroja považuje za nevyhnutné, lebo zdravotná situácia v krajine zapríčinená ochorením COVID-19 sa naďalej zhoršuje.

Vláda si od zavedenia covidpasov a od pokračovania očkovacej kampane sľubuje spomalenie šírenia pandémie a zároveň chce zabrániť prijatiu ďalších zákazov vychádzania a iných prísnych obmedzení. Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran pre Le Parisien povedal, že covidpasy nebudú potrebné pri návšteve u praktického lekára, budú však požadované pri vstupe do nemocnice. Nesmú však byť prekážkou pre poskytnutie neodkladnej lekárskej starostlivosti. Vláda takisto upozornila, že osobám, ktoré sa pokúsia zneužiť covidpas, napríklad použitím dokladu príbuzného, hrozí pokuta vo výške 750 eur (135 eur v prípade rýchleho zaplatenia). V prípade opakovania tohto priestupku v priebehu 15 dní sa pokuta zvýši na 1500 eur.

Počas uplynulého víkendu proti zavedeniu covidpasov v uliciach francúzskych miest protestovalo vyše 237.000 ľudí, z toho 17.000 v Paríži. 

Francúzske úrady v nedeľu (8. augusta) evidovali takmer 8700 pacientov hospitalizovaných s koronavírusom a 20.450 nových prípadov nákazy. Do soboty bolo vo Francúzsku 44,6 milióna ľudí zaočkovaných najmenej jednou vakcíny (66,2 percenta celkovej populácie) a 37 miliónov občanov už bolo kompletne zaočkovaných (55,1 percenta populácie).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok