Čísla stúpajú. Za deň pribudlo v USA viac než 100-tisíc nakazených

TA3 TASR
7.8.2021 22:41

Spojené štáty hlásili v sobotu viac než 100.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ešte v júni pribúdalo denne v priemere len 11.000 nových infekcií.

Nemecko chystá rozsiahle obmedzenia pre nezaočkovaných, skončia aj bezplatné testy
TASR/AP

Nízka zaočkovanosť prevláda v južných štátoch

"Naše modely ukazujú, že ak ľudí nezaočkujeme, denné prírastky môžu dosiahnuť aj státisíce prípadov, čo bude podobná situácia ako začiatkom januára tohto roku," uviedla pre CNN riaditeľka amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Rochelle Walensky.

Hranicu 100.000 nových prípadov za deň presiahli Spojené štáty vlani v novembri a začiatkom januára 2021, keď sa v krajine len začínalo masové očkovanie proti covidu, sa ich počet vyšplhal na približne 250.000.

V sobotu bolo hlásených viac než 107.000 nových infekcií. Ďalšiu vlnu nákazy vyvolalo šírenie vysokoinfekčného variantu delta v kombinácii s relatívne nízkou úrovňou zaočkovanosti predovšetkým v južných štátoch USA.

Opäť rastie aj počet úmrtí a hospitalizácií

V krajine je zatiaľ plne zaočkovaných len zhruba 50 percent obyvateľov a viac ako 70 percent dostalo aspoň prvú dávku. V posledných týždňoch v Spojených štátoch opätovne rastie aj počet úmrtí a hospitalizácií súvisiacich s covidom. Stále je však výrazne nižší než počas januárovej kulminácie pandémie.

Najviac pacientov aktuálne pribúda v nemocniciach na juhu a juhovýchode USA, predovšetkým v štátoch Florida, Georgia, Alabama, Mississippi, Severná a Južná Karolína, Tennessee a Kentucky. Aktuálne tam každodenne pribúda 17.600 hospitalizovaných s covidom, ktorých počet za posledný týždeň vzrástol o 50 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok