V Rusku vyčíňa vyše 250 lesných požiarov. Oheň zaberá plochu 1,3 milióna hektárov

TA3 TASR
7.8.2021 21:01

V Rusku aktuálne horí vyše 250 lesných požiarov, ktoré pustošia plochu s rozlohou viac ako tri milióny hektárov. Informovala o tom Ruská federálna služba vzdušnej ochrany lesov s tým, že hasiči s plameňmi bojujú v približne 180 zasiahnutých oblastiach, kde oheň vyčíňa na ploche približne 1,3 milióna hektárov.

V Rusku vyčíňa vyše 250 lesných požiarov. Oheň zaberá plochu 1,3 milióna hektárov
TASR/AP

Zvyšné požiare sú v ťažšie prístupných oblastiach a nehasia ich, keďže ľudí neohrozujú. Obzvlášť intenzívne horia požiare v  Jakutskej republike na Sibíri, kde pre ne vyhlásili aj tzv. mimoriadnu situáciu. Tá platí v celkovo ôsmich regiónoch Ruska, uvádza agentúra DPA. V Jakutsku sa už požiar približuje k oblasti Sangar a tamojším zariadeniam na skladovanie ropy, informovala agentúra Interfax s dovolaním sa na vyjadrenia úradov.

Dym z požiarov zachvátil takmer 400 dedín v sibírskom Krasnojarskom kraji, píše agentúra TASS. Avialesochrana informovala, že do boja s požiarmi bolo v celom Rusku nasadených vyše 6700 ľudí.

Najhoršie lesné požiare

Tohoročné lesné požiare sú považované za najhoršie, aké Rusko postihli za uplynulé storočie. Environmentálna organizácia Greenpeace uvádza, že od začiatku roka už v tejto krajine zhorelo 14,3 milióna hektárov porastov. Doterajší celoročný rekord - za posledné storočie  - v tomto smere padol v roku 2012, keď požiare zničili dovedna 16 miliónov hektárov porastov.

Situácia podľa slov lesného experta ochranárskej organizácie Greenpeace Alexeja Jarošenka súvisí s čoraz viac sa prejavujúcou zmenou klímy. Obdobia lesných požiarov sú podľa jeho slov dlhšie, rovnako ako aj obdobia sucha, ku ktorým zároveň dochádza častejšie a sú aj intenzívnejšie.

Jarošenko v tejto súvislosti kriticky poukázal na chýbajúcu legislatívu, peniaze aj ľudí, ktorí by sa starali o ochranu lesov. Ochranári životného prostredia tvrdia, že mnohé z požiarov spôsobujú ľudia. Rusi často napriek varovaniam zakladajú táborové ohne, pričom niektoré z nich sa vymknú spod kontroly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok