Záleží na tom, kedy cvičíte. Vieme, v akom čase spálite najviac kalórii

TA3/zm
8.8.2021 10:00

Plánujete si tréning ráno, na obed alebo večer? Na čase totiž záleží. Zaujímavý výskum ukázal, ktorá časť dňa je z hľadiska spaľovania kalórii pre naše telo najproduktívnejšia.

Záleží na tom, kedy cvičíte. Vieme, v akom čase spálite najviac kalórii
Pixabay/StockSnap

Ak chcete dosiahnuť z tréningov čo najväčší efekt, potom by ste si mali dať záležať aj na hodine, kedy si ho v rámci dňa naplánujete. Vedci zistili, kedy spaľuje naše telo najviac kalórii a zaujímavé zistenia publikovali v magazíne Current Biology.

Experiment bez okien

Vedci urobili zaujímavý experiment, v rámci ktorého zatvorili dobrovoľníkov do miestností bez okien tak, aby stratili orientáciu v čase. Chceli totiž dokázať, že ľudský metabolizmus sa v priebehu dňa mení. 

Dobrovoľníci boli navyše izolovaní od hodín, telefónov či internetu, ich jedinou úlohou teda bolo nestarať sa o čas, len si dobre zacvičiť. Výsledky ukázalo, ktorá časť dňa je pre tréning najefektívnejšia. 

Tréning na večeru

Podľa výskumníkov večer dokážeme pri cvičení spáliť až o 10 percent viac kalórii než je to v akýkoľvek inú časť dňa. Naopak, pravidelné ranné cvičenie, ktoré majú mnohí ľudia tak veľmi v obľube, sa neukazovalo ako efektívne ani z dlhodobého hľadiska. 

Experiment trval skoro mesiac, takže nejde o poznatky z krátkeho časového úseku. Vedci merali intenzitu metabolizmu a ukázalo sa, že od prebudenia smerom k večerným hodinám rastie a v noci počas spánku je najslabší.  

Vedci merali intenzitu metabolizmu a ukázalo sa, že od prebudenia smerom k večerným hodinám rastie a v noci počas spánku je najslabší.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok