Proti ťažbe hnedého uhlia protestovalo v Nemecku 2500 ľudí. Vytvorili 4-kilometrovú ľudskú reťaz

TA3 TASR
7.8.2021 17:42

Približne 2500 ľudí protestovalo v sobotu pri povrchovej bani Garzweiler v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Demonštranti požadovali rýchlejšie ukončenie ťažby hnedého uhlia v Nemecku.

Proti ťažbe hnedého uhlia protestovalo v Nemecku 2500 ľudí. Vytvorili 4-kilometrovú ľudskú reťaz
ČTK

Išlo o prvú väčšiu protestnú akciu v uvedenej lokalite za ostatné dva roky, uvádza agentúra DPA. Demonštranti vytvorili 4-kilometrovú ľudskú reťaz spájajúcu dve banské osady - Lützerath a Keyenberg.

Protestnú akciu zorganizovala environmentálna organizácia BUND spoločne s miestnou organizáciou Alle Dörfer bleiben (Všetky dediny tu zostanú) a ďalšími podobnými zoskupeniami. Polícia demonštráciu označila za "pokojnú". Cieľom akcie bolo ukázať, že ciele na zníženie emisií, ktoré stanovuje požaduje tzv. parížska klimatická dohoda, je možné splniť.

Z dôvodu ťažby lignitu musí byť v Severnom Porýní-Vestfálsku zlikvidovaných niekoľko ďalších osád, pričom prvou v poradí má byť práve Lützerath. O osude ďalších osád, patriacich k mestu Erkelenz, sa má rozhodnúť do roka 2026, približuje DPA. V súlade s rozhodnutím spolkovej vlády i parlamentu (Bundestag) má byť ťažba uhlia v tejto oblasti ukončená najneskôr do roka 2038.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok