Chudnutie pomocou ryžového papiera je lacné, chutné a rýchle

TA3/bd
7.8.2021 14:10

Jedlý ryžový papier nájdete v kuchyni juhovýchodnej Ázie. Najviac ho zrejme preslávila výroba čerstvých jarných alebo letných závitkov vo vietnamskej kuchyni. Ryžový papier sa kupuje sušený, takže sa dobre skladuje a ľahko sa používa. Vyžaduje iba malú prípravu. Nahradenie vysokokalorických chlebov ryžovým papierom vám môže pomôcť schudnúť.

Chudnutie pomocou ryžového papiera je lacné, chutné a rýchle
FreePik

Náhrada za chlieb

Jeden z najľahších spôsobov, ako schudnúť pomocou ryžového papiera, je použiť ho ako náhradu chleba. Porcia jedného papiera má asi 30 kalórií. Porovnajte to tradičným krajcom chleba, ktorý má 160 kalórií. Je ľahké pochopiť, ako vám ryžový papier môže pomôcť schudnúť, ak bežne zjete dva plátky chleba denne ako súčasť jedla. Použitie dvoch kúskov ryžového papiera namiesto krajcov chleba vedie k deficitu zhruba 700 kalórií za týždeň. 

ryzovy papier FreePik

Počítanie kalórií

Ryžový papier sa tradične plní varenou ryžou alebo ryžovými rezancami. Namiesto toho, aby ste použili ryžové rezance, ktoré sú napriek nízkotučnému obsahu kalorickejšie, zvážte naplnenie ryžového papiera napríklad listovým šalátom a nakrájanou paprikou. Táto zelenina poskytuje vlákninu a živiny a má nízky obsah kalórií. Odporúča sa jesť 2 až 3 šálky zeleniny denne. 

Použitie 1 šálky strúhaného šalátu namiesto 1 šálky ryžových rezancov povedie k zníženiu kalórií približne o 185 kalórií. Robte to pravidelne a rozdiel v kalóriách sa môže sčítať, čo vám pomôže schudnúť. Diéta s vysokým obsahom vlákniny vám zase pomôže schudnúť tým, že sa budete cítiť plnšie s menším počtom spotrebovaných kalórií. Môže tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a znížiť hladinu cukru v krvi.

ryzovy papier FreePik

Zdravé bielkoviny

Tradičné vietnamské letné závitky používajú mix bravčového, kreviet alebo vareného hovädzieho mäsa. Pri príprave vlastného jedla si môžete vybrať zdravšie nízkokalorické jedlá, napríklad krevety, namiesto tých s vyšším obsahom tuku, ako je hovädzie mäso. Porcia kreviet má o 70 kalórií menej ako porcia chudého steaku, čo môže viesť k zníženiu hmotnosti o viac ako kilo, ak za rok nahradíte krevety hovädzím mäsom dvakrát týždenne. 

Aby ste ešte viac schudli s vaším ryžovým papierom, dajte si do vietnamských letných závitkov čerstvé bylinky, ktoré zvýraznia chuť a zároveň udržia v rolkách nízky obsah tuku a soli. Obaly na ryžový papier je potrebné pred použitím ponoriť do horúcej vody, aby zmäkli, ale potom sa dá papier použiť a zrolovať rovnako ako tortilla na burrito.

  • Rolky z ryžového papiera zostanú čerstvé tri až päť dní, ak sú uchovávané v uzavretej nádobe v chladničke. 
  • Pred jedlom ich dajte na chvíľu von na izbovú teplotu a ak sú trochu tvrdé kvôli pôsobeniu vzduchu, rolky jednoducho pokvapkajte trochou teplej vody. Rýchlo zmäknú.
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok