ČR: Sneh skomplikoval dopravu na cestách aj železnici

TASR TA3
27.10.2012 16:15

Viaceré regióny Českej republiky, prevažne horské oblasti, pokryl od piatkového večera sneh. Ten na mnohých miestach skomplikoval dopravu. Husté sneženie a zníženú viditeľnosť hlásili vodiči aj z diaľnice D1 pred Prahou. Jazdu sťažuje silný nárazový vietor.

Sneh dnes spôsobil nehody na cestách či výluky na železnici. Už ráno spôsobil uzavretie diaľnice D8 pri hraniciach s Nemeckom, potom zastavil kamióny v kopcoch pri Harrachove. Vietor a sneh na mnohých miestach lámu konáre a menšie stromy, na vodičov čaká poľadovica a námraza.

Kvôli prekážkam na trati zastavili prevádzku na takmer desiatich úsekoch železnice. Uviazli aj vlaky na hlavnom koridore medzi Prahou a Ústím nad Labem. Polícia vydala varovanie, aby šoféri, ktorí včas nevymenili letné pneumatiky za zimné, v zasnežených oblastiach radšej vôbec nevychádzali na cestu.
Krušnohorský meteorológ Rudolf Kovařík si nepamätá, aby za uplynulých 30 rokov vznikali koncom októbra na cestách snehové jazyky. A to už od nadmorskej výšky približne 600 metrov.

Silne snežilo aj v Ústeckom, Libereckom či Karlovarskom kraji. Snehová nádielka sa neobmedzila iba na horské oblasti, snežilo aj v nížinách. Dnes dopoludnia napríklad zasypal prvý mokrý sneh tohtoročnej sezóny aj Prahu. Studené počasie by malo trvať v ČR do polovice budúceho týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok