Zožltli vám ruky? Spomeňte si, čoho ste sa prejedli, môžete mať karotenémiu

TA3/bd
6.8.2021 18:30

Ak máte zrazu žlté ruky, je pravdepodobné, že to bolo spôsobené jedným z dvoch stavov, ktoré spôsobujú zmenu farby pokožky a tými je žltačka alebo karotenémia.

Zožltli vám ruky? Spomeňte si, čoho ste sa prejedli, môžete mať karotenémiu
FreePik

Všetko o žltačke

Žltačka je stav, ktorý charakterizuje žltá koža, oči a sliznice. Choroba sa často vyskytuje u novorodencov, no môže sa objaviť aj u dospelých. Ako k nej dochádza? Počas vývoja nových červených krviniek, staré odumierajú a pečeň ich pomáha filtrovať z krvného obehu. Ak však pečeň nefunguje správne, bilirubín sa môže hromadiť a viesť k zožltnutiu pokožky.

Okrem žltej pokožky patrí medzi ďalšie príznaky žltačky:

  • Bledá alebo svetlá stolica a neobvykle páchnuca
  • Hnedý alebo tmavožltý moč
  • Svrbenie po celom tele
  • Bolesť alebo citlivosť brucha
  • Krv vo zvratkoch alebo v stolici
  • Horúčka
  • Ospalosť, zmätenosť            

pecen zltacka FreePik

Všetko o karotenémii

Žlté ruky však nemusia znamenať iba žltačku. Stav môže súvisieť s karotenémiou, ktorá je spôsobená nadmernou spotrebou karotenoidov. Príkladom je napr. konzumácia veľkého množstva betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na retinol. Karotenoidy sa nachádzajú v ovocí a zelenine ako je mrkva, tekvica atď. Keď ich konzumujete vo veľkých množstvách, spôsobí vám to zvýšenie hladiny karotenoidov a pigment sa prenáša do pokožky. 

INFO: Žltkastú farbu si väčšinou všimneme na dlaniach a chodidlách.   

mrkva Pexels

Keď žltá znamená nebezpečenstvo

Žltačka však môže byť aj znakom veľmi závažného zdravotného stavu súvisiaceho s pečeňou, žlčníkom alebo pankreasom. Akékoľvek poškodenie pečene, ako je hepatitída alebo cirhóza, môže viesť k žltačke. V týchto prípadoch pečeň nemôže správne vylučovať bilirubín, čo má za následok jeho hromadenie. Aj zápal alebo upchatie žlčových ciest môžu viesť k žltačke, pretože bránia pečeni vylučovať bilirubín. 

  • Ďalšou základnou príčinou žltačky je rakovina pankreasu. V tejto situácii blokuje spoločný žlčovod, čím neumožňuje uvoľnenie žlče do tenkého čreva, čo vedie k jej hromadeniu v krvnom obehu.

Karotenémia, na druhej strane, nie je vo všeobecnosti nebezpečná, pokiaľ nie je spôsobená základným ochorením, ktoré bráni telu v premene karotenoidov na vitamín A, ako je ochorenie pečene alebo hypotyreóza. V takomto prípade môže byť diagnóza závažná.

ruka Pexels

Liečba

Ak si všimnete žltnutie pokožky, kontaktujte lekára. Krvné testy umožňujú lekárom zistiť, či sú vaše hladiny bilirubínu vysoké a tiež zmerať hladiny červených krviniek, bielych krviniek a krvných doštičiek. Zobrazovacími testami ako sú MRI a CT sa zistí, či neexistuje v pečeni nejaká prekážka. Na zistenie zápalu, rakoviny alebo cirhózy pečene sa vykoná biopsia. Žltačka sa sama o sebe zvyčajne nelieči, ale lieči sa stav, ktorý ju spôsobuje.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok