Nájomné byty na Slovensku chýbajú, hovorí expertka. Skôr ako o tri roky podľa nej nebudú

TA3/hm
7.8.2021 06:00

Ceny bytov priemerne vzrástli o 10-15 %, pri mnohých projektoch v hlavnom meste však stúpli až o 20-30 %, hovorí špecialistka na realitný trh Daniela Rážová. Podobné medziročné nárasty, aké je vidno dnes, podľa nej zrejme ešte neboli.

bývanie byt kuchyňa Ikea 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Narastajú všetky typy nehnuteľností s výnimkou komerčných. Za posledný rok rástli ceny bytov, rodinných domov, ale aj pozemkov. Pri komerčných nehnuteľnostiach je cena stabilná, pretože sú v pandemickom období menej žiadané, hovorí špecialistka. Pri rezidenčných nehnuteľnostiach, teda nehnuteľnostiach na bývanie, zaznamenali nárast po celom Slovensku. 

Vznikajú dve skupiny ľudí

Podľa odborníčky sa aktuálne vytvárajú dve skupiny ľudí. Prvá, ktorá je zamestnaná, má dostatočné príjmy a banky jej dávajú historicky výnimočné a fantastické podmienky. "Táto skupina má stále možnosť kúpiť si aj drahé nehnuteľnosti a aj viacero nehnuteľností," uviedla v relácii Tak takto?!. Vzniká podľa nej aj druhá, čoraz väčšia skupina ľudí, ktorá nebude mať prístup k nehnuteľnostiam a ich kúpe. "Ich výplaty nebudú stačiť na tie ceny," vysvetlila. Trh zatiaľ funguje, nehnuteľnosti sa predávajú, no stávajú sa menej dostupnými pre každého.

Pri starých nehnuteľnostiach je nárast cien spôsobený práve tým, že novostavieb je málo, hovorí. "Dopyt je oveľa vyšší ako ponuka. Ľudia potrebujú bývať, čiže kupujú aj staršie byty," vysvetlila s tým, že ceny sú ťahané nahor dopytom a nie nárastom cien stavebných materiálov.

Ako treba uvažovať pri výhodných ponukách bánk? Pripomenula, že hypotéka je veľký záväzok na 20 či 30 rokov, a je dobré mať rezervy na splácanie. Odporúča "nikdy neísť na doraz", a pri kúpe prvého bytu mať na pamäti, že sa môže stať, že byt budeme musieť o niekoľko rokov predať za oveľa nižšiu cenu. 

Dopyt po prihraničnom bývaní sa zastavil

Pandémia podľa nej ľudí nasmerovala k tomu, že si začali uvedomovať kvalitu svojho bývania. "Veľa ľudí predalo svoje luxusné byty a hľadalo rodinné domy," povedala a uviedla, že mnoho ľudí si uvedomilo najmä potrebu voľnej časti pozemku, ako je napríklad záhrada. Narástali aj ceny rekreačných zariadení. "Hľadali sa chaty, ľudia chceli utiecť z bytov," uviedla v relácii.

Nárast cien nehnuteľností eviduje aj v okolitých krajinách. Pri "prihraničnom bývaní" je dopyt veľmi nízky. "Ľudia sa zľakli", sú nahnevaní a prihraničné bývanie im v čase opatrení komplikuje život. Dopyt po prihraničnom bývaní sa podľa expertky zastavil.

Nájomné byty tak skoro neočakáva

Budú nájomné byty riešením pre ľudí, aby si zabezpečili bývanie pre rodiny? Obáva sa, že to bude jediný spôsob, ako sa dostať k bývaniu, a tiež toho, že výstavba nájomných bytov nebude "taká rýchla, ako sa prezentuje". Podľa Rážovej to je vzhľadom na výstavbu a povolenia nereálne. Ak by aj "dnes" schválili nový stavebný zákon, nájomné byty nebudú stáť podľa nej skôr ako o tri roky. Nájomné bývanie rozhodne na Slovensku chýba a v okolitých krajinách funguje. Veľká skupina ľudí si dnes nemôže dovoliť bývanie v nájmoch za komerčné ceny, povedala.

Spôsobí dostupnosť nájomného bývania pokles cien rodinných domov a bytov, ktoré sú momentálne drahé? Otázkou je podľa Rážovej najmä ich počet, pretože na Slovensku chýbajú tisícky, desaťtisícky a možno až státisícky nájomných bytov na trhu.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok