USA: Východné pobrežie sa pripravuje na historickú "megabúrku"

TASR
27.10.2012 22:48

Sila hurikánu Sandy sa dnes znížila na kategóriu tropickej búrky, avšak stále hrozia "ďalekosiahle dôsledky" pri príchode búrky na východné pobrežie USA. Americké Národné hurikánové centrum informovalo, že rýchlosť búrky sa ešte zrejme zvýši.

Maximálna sila vetra, ktorú si búrka udržiavala, klesla dnes ráno takmer na 113 kilometrov za hodinu, čím sa dostala pod hranicu kategórie hurikánu. Podľa meteorológov by sa však počas noci mohla rýchlosť vetra zvýšiť.

Hurikán Sandy si v Karibiku vyžiadal viac ako 40 životov, poškodil domy, elektrické spojenia a zanechal vyvrátené stromy. Spôsobil tiež povodne a zosuvy pôdy. Na východnom pobreží USA sa ľudia začali pripravovať na "megabúrku", ktorá môže spôsobiť chaos počasia na niekoľko dní. V tejto oblasti Spojených štátov začali obyvatelia uväzovať člny, zbierať úrodu a robiť zátarasy s vrecami s pieskom. Predpokladá sa, že búrkové počasie zasiahne atlantické pobrežie USA v skorých ranných hodinách v utorok. Meteorológovia očakávajú veľmi silnú búrku "Frankenstorm", ktorá by mohla byť historickou. Väčšinu amerického východného pobrežia by mali postihnúť silné dažde, prudký vietor a v nedeľu možno začne snežiť. Zlé počasie by malo trvať do stredy.

Zriedkavá kombinácia troch poveternostných systémov nad husto zaľudnenou oblasťou Spojených štátov môže spôsobiť škody až za miliardu dolárov.Hurikán Sandy postupuje na sever, zimná búrka sa presúva zo západu Spojených štátov a arktický vzduch prúdi z Kanady smerom na juh. Ak sa tieto tri systémy stretnú v utorok ráno v okolí New Yorku alebo v New Jersey, môžu vytvoriť oblasť nepriaznivého počasia, ktorá zasiahne najhustejšie obývané pásmo v USA a dosiahne až po Ohio.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) informoval, že búrka miestami prinesie až 254 milimetrov zrážok a mimoriadne silné prívaly vody. V Západnej Virgínii môže nasnežiť do 0,6 metra snehu, mierne sneženie očakávajú aj v niektorých častiach Ohia a Pensylvánie. Úrady amerického štátu New Jersey varovali obyvateľov na severovýchode, aby sa pripravili na možnosť, že niekoľko dní budú bez elektriny. Letecké spoločnosti predpokladajú, že dôjde k rušeniu letov. Ponúkli preto pasažierom, aby si bez poplatku zmenili termín letu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok