Joga počas tehotenstva pomáha aj plodu, pozor však na teplotu prostredia

TA3/bd
6.8.2021 09:30

Prenatálna joga má zmierniť tehotenské bolesti, zvýšiť silu, výdrž a energiu. Začať v tehotenstve niečo nové alebo namáhavé nie je nikdy dobré. Pre fyzicky aktívne ženy ešte pred graviditou nemá cvičenie žiadne vedľajšie účinky. Horšie je to však s odvodom tepla. Horúce a vlhké prostredie predstavuje značné riziko pre každého a toto riziko je počas tehotenstva ešte zvýšené. Aj pre skúsených cvičencov hot jogy si jej typické prostredie vyžaduje starostlivé zváženie bezpečnosti matky a dieťaťa.

Joga počas tehotenstva pomáha aj plodu, pozor však na teplotu prostredia
Pixabay

Vhodný typ a spôsob cvičenia závisí od vašej fyzickej aktivity pred cvičením, vašej kondície a vyhýbaniu sa situáciám, ktoré ohrozujú vás, plod alebo oboch. Riziká počas prvého, druhého a tretieho trimestra sa líšia. Keď zvažujete cvičenie hot jogy počas tehotenstva, vyvstanú tri obavy; odvod tepla, dehydratácia a biomechanické reakcie. Odvod tepla a dehydratácia sú hlavnými faktormi počas prvého trimestra. Biomechanické problémy sa prejavujú v neskorších mesiacoch tehotenstva.

joga Pixabay

Príliš veľa tepla

Hot joga sa zvyčajne prevádzkuje pri izbových teplotách 40 stupňov Celzia a pri 60 percentnej vlhkosti. To sa rovná teplotám, ktoré človek cíti, keď sa pohybuje vonku niekde na púšti. Termoregulácia alebo ochladzovanie tela je v horúcom prostredí náročné aj pre elitných športovcov. Športové akcie sa často rušia alebo odkladajú, keď teploty v niektorých podnebiach dosiahnu už 35 stupňov. Ak nie je zabezpečená žiadna ventilácia, vysoká vlhkosť zabraňuje odparovaniu potu. Ak je teplota vzduchu vyššia ako telesná teplota, telesná teplota bude naďalej stúpať.

Info plus: Niektoré jogínske pózy, ktoré sú súčasťou dynamických cvičení, ako je aj hot joga a vyžadujú ležanie na bruchu alebo extrémne budovanie rovnováhy, nie sú pre tehotné ženy povolené.

joga Pixabay

Nebezpečné potenie

Telo reguluje teplo potením. Potenie na reguláciu telesnej teploty môže predstavovať sekundárny problém pre tehotné ženy. Okrem zvýšenia teploty môžu predstavovať hrozbu aj straty tekutín. Na ochladenie tela je potrebné odparovanie potu. V horúcom a vlhkom prostredí to nie je možné. Ak sa pot zotrie uterákom, telesná teplota bude naďalej stúpať a dodatočný pot, ktorý sa vytvára, bude podporovať väčšie straty tekutín. Straty tekutín len okolo 2 percent vašej telesnej hmotnosti zhoršujú už schopnosť cvičiť. 

joga Pixabay

Pre tehotnú ženu je to ešte nebezpečnejšie. Straty tekutín zvyšujú srdcový tep a znižujú objem krvi, čo môže potenciálne spôsobiť stres plodu. Laxita kĺbov spôsobená tehotenskými hormónmi môže spôsobiť nestabilitu a zmeniť schopnosť tela odolávať silám, ktoré bežne toleruje. Prostredie hot jogy zvyšuje flexibilitu a potenciálne riziko je väčšie u tehotnej ženy, ktorá prekračuje svoje obvyklé limity flexibility. Hormóny sa počas tehotenstva postupne zvyšujú, čím sa kĺby stávajú zraniteľnejšími aj v neskorších štádiách tehotenstva.

tehula Pixabay

Aklimatizácia tela

Každý, kto cvičí v teple, sa na to musí postupne aklimatizovať. Krátke doby expozície umožňujú telu zvyknúť si na tepelný stres. Účasť na hot joge by sa mala odložiť na tretí trimester tehotenstva, keď je plod už stabilizovanejší. Zvýšenie príjmu tekutín pomáha vyhnúť sa prehriatiu a dehydratácii, ak podmienky prostredia nie sú príliš náročné. S postupujúcim tehotenstvom máte zvýšenú schopnosť odvádzať teplo. Je to spôsobené jednak zvýšeným prekrvením pokožky a jednak zvýšením dychového objemu, ktorý vám umožňuje stratiť teplo výdychom. 

Zdravé cvičenie

Cvičenie počas tehotenstva pomáha znižovať bolesti chrbta, zápchu, nadúvanie a opuchy a pomáha zlepšovať alebo udržiavať vašu vytrvalosť a energiu. Zlepší vám náladu a spánok. Úspešný výsledok tehotenstva je založený na vašom zdraví a zdraví vášho dieťaťa.

Témy: teplo tekutina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok