Požiar sa v Grécku nedarí uhasiť už štvrtý deň. Tisíce obyvateľov ušli do bezpečia

TA3
6.8.2021 08:26

Ďalšie tisícky ľudí museli hasiči evakuovať pred požiarmi, ktoré ohrozujú grécku metropolu Atény. Oheň sa tam nedarí uhasiť už štvrtý deň. Medzinárodnú pomoc Grécku ponúklo viacero krajín a do oblasti smerujú hasičské lietadlá z piatich štátov.

Situácia je kritická

Tisíce obyvateľov Atén museli v piatok skoro ráno opustiť svoje domovy pre mohutné lesné požiare, ktoré už štvrtý deň sužujú oblasť severne od gréckeho hlavného mesta. Informovala o tom agentúra AP. S plameňmi bojujú stovky miestnych hasičov, ktorí sa snažia zabrániť, aby oheň zasiahol obývané oblasti, prenosové sústavy elektrickej energie a historické pamiatky.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v piatok označil situáciu za "kritickú". Požiare podľa neho poukazujú na "realitu klimatickej zmeny". Mitsotakis deň predtým vyhlásil, že prioritou vlády je "ochrana ľudského života a za tým nasleduje ochrana majetku, prírodného prostredia a kritickej infraštruktúry". "Bohužiaľ, za týchto okolností je jednoducho nemožné splniť všetky ciele," uviedol.

Na gréckom ostrove Evia musela pobrežná stráž v noci na piatok evakuovať stovky ľudí po mori. Hliadkové člny, ale aj rybárske a súkromné plavidlá prevážali do bezpečia miestnych obyvateľov, no tiež dovolenkárov. Hovorca pobrežnej stráže Nikos Kokkalas pre štátnu televíziu ERT povedal, že celkovo evakuovali 653 ľudí.

Hasičov hospitalizovali s popáleninami

"Hovoríme o apokalypse, neviem, ako to opísať," povedal pre ERT Sotiris Danikas, vedúci pobrežnej stráže v meste Aidipsos na ostrove Evia.Grécke úrady okrem toho museli zastaviť dopravu na hlavnej diaľnici spájajúcej Atény so severnou časťou Grécka. Hasiči sa pokúšali využiť cestu ako bariéru na zabránenie šírenia ohňa. Hasičské lietadlá v piatok skoro ráno pokračovali v hasení. Oheň sa však na niekoľkých miestach rozšíril aj cez diaľnicu.

Viacero hasičov a dobrovoľníkov hospitalizovali s popáleninami, píše AP s odvolaním sa na zdravotnícke úrady.Požiare zasiahli aj grécky ostrov Eubója a mestečko Olympia, v ktorom sa v roku 776 pred n. l. konali prvé olympijské hry. V piatok a počas víkendu majú na pomoc prísť hasičské posádky a lietadlá z piatich európskych krajín.

Grécky minister financií Christos Staikuras oznámil, že obyvatelia, ktorí pre požiare prišli o majetok, dostanú od štátu podporu až do výšky 6000 eur a neskôr má nasledovať aj ďalšia pomoc, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok