Vakcína od Moderny má vysokú úroveň ochrany aj šesť mesiacov po očkovaní

TA3 TASR
5.8.2021 20:07

Farmaceutická spoločnosť Moderna vo štvrtok uviedla, že jej vakcína proti koronavírusu poskytuje vysokú úroveň ochrany najmenej šesť mesiacov po očkovaní.

Moderna vakcína 1140 px
TASR/AP

Firma zároveň testuje doplnkové očkovacie látky zamerané proti špecifickým koronavírusovým variantom, ktoré podľa nej taktiež preukázali vysokú účinnosť pri tvorbe protilátok. V konečnej analýze tretej, a teda poslednej fázy klinického testovania protikoronavírusovej vakcíny od spoločnosti Moderna sa ukázalo, že očkovacia látka má účinnosť na úrovni 93 percent aj šesť mesiacov po podaní jej druhej dávky.

"Sme potešení, že naša vakcína proti (ochoreniu) COVID-19 preukazuje trvalú účinnosť na úrovni 93 percent počas šiestich mesiacov. Zároveň si však uvedomujeme, že variant delta predstavuje závažnú novú hrozbu, preto ostávame ostražití," uviedol riaditeľ spoločnosti Stéphane Bancel.

Spoločnosť okrem toho uviedla, že v súčasnosti vykonáva klinické testy troch doplnkových očkovacích látok. Ako sa ukázalo, všetky z nich dokážu v organizme vytvoriť vysokú úroveň protilátok proti pôvodnému, ale aj novým nebezpečnejším koronavírusovým variantom, a to aj napríklad proti variantu delta.

Protikoronavírusová vakcína od Moderny bola schválená v USA na núdzové použitie vlani v decembri. Odvtedy ju schválili na núdzové použitie už vo viac ako 50 krajinách sveta. Spoločnosť však uviedla, že tento mesiac plánuje podať žiadosť o definitívne schválenie vakcíny americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok