Pre väčšinu územia platia výstrahy. Rátajte s dažďom, búrkami aj krúpami

TA3 TASR
5.8.2021 19:56

Na väčšine územia platia na štvrtkový večer a noc výstrahy pred dažďom alebo búrkami. Pre stred a časť severného Slovenska vydali meteorológovia výstrahy druhého stupňa. Na svojej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

XY
TASR/AP

Výstrahy druhého stupňa pred dažďom vydal SHMÚ pre Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský kraj. Varovania platia až do piatka 6. augusta do skorých ranných hodín. SHMÚ očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 až 60 milimetrov. 

"Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozornil SHMÚ. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre Nitriansky a Trnavský kraj, kde meteorológovia miestami očakávajú dážď s úhrnom zrážok 20 až 50 milimetrov.

Počas štvrtkovej noci platí aj varovanie prvého stupňa pred búrkami, a to pre Trenčiansky a Prešovský kraj. Búrky môžu byť aj s krúpami a tiež môžu byť spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi. Rýchlosť vetra môže podľa SHMÚ dosiahnuť 65 až 85 kilometrov za hodinu. "Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," dodal SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok