Rómske mimovládne organizácie chcú pomáhať pri reforme

TA3
27.10.2012 14:50

Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít (RMORK) iniciovala odborné stretnutie rómskych mimovládnych organizácií, starostov a aktivistov, ktorí sa zišli v Košiciach.

Rómske mimovládne organizácie chcú pomáhať pri reforme
SITA

Ako potvrdil predseda ROMRK Ladislav Richter, cieľom stretnutia bolo dosiahnutie vzájomného dialógu a určenie ďalších postojov a postupov k riešeniu takzvaného rómskeho problému na Slovensku.

„Informovali sme dnes našich partnerov o tom, čo to vlastne je rómska reforma a čo nás čaká v najbližšej budúcnosti,“ povedal Richter. Zdôraznil, že ROMRK víta naštartovanú reformu, najmä vo vzťahu k vzdelávaniu a k výchove rómskych detí.  „Vítame aj povinné umiestňovanie detí do troch rokov do predškolských zariadení,“ dodal s tým, že reforma by mala zohľadňovať najmä záujmy detí, nie iných subjektov, pričom by mala pamätať na dodržiavanie ľudských práv dieťaťa, jeho ochranu aa akceptovať jeho kultúrne odlišnosti.

Na stretnutie v Košiciach bude nadväzovať konferencia mimovládnych organizácií, ktorá sa uskutoční v Bratislave a zúčastní sa jej približne 200 organizácií. „Tam už by mali byť konkrétne návrhy a prezentovaná pripravenosť zúčastniť sa na reforme,“ uzavrel Richter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok